Museum JAN presenteert: ‘Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters

AMSTELVEEN – In Museum JAN is van 29 oktober 2020 t/m 31 januari 2021 de tentoonstelling ‘Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters’ te zien. De surrealistische kunstenaar Kanters verwondert het publiek met zijn droomlandschappen vol fantastische wezens, die met grote precisie en vakmanschap geschilderd zijn. De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het unieke oeuvre van Hans Kanters.

Een ei dat  zijn tong uitsteekt

Droomlandschappen. Visioenen. Zinsbegoochelingen. Stuk voor stuk onwaarschijnlijke taferelen, die je toch gelooft. Omdat je ze ziet, met eigen ogen. Een tafel die door de ruimt vliegt, een ei dat zijn tong uitsteekt, een rups met vrouwenbillen. Het is met recht een magische wereld die de schilder Hans Kanters (1947) zijn publiek voorhoudt. Verontrustend, mysterieus,humoristisch en erotisch. Niets is wat het lijkt in de kunst van Kanters. De metamorfose is eindeloos. Mensen worden dieren, dieren worden dingen, dingen worden weer mensen. Alles kan en alles mag. “De kunstenaar viert de vrijheid”, aldus de lijfspreuk van de schilder.

Een autodidact schilder
Al vijftig jaar geeft Hans Kanters acte de présence met zijn surrealistisch theater. Lange tijd woonde en werkte hij op Ibiza, maar tegenwoordig is Nederland opnieuw zijn thuisbasis. Als autodidact brak de geboren Amsterdammer begin jaren zeventig door met zijn geschilderde fantasieën. Niet gehinderd door modes, tradities of dogma’s ging hij meteen zijn eigen weg. Dat hij een eenling is in de Nederlandse kunstgeschiedenis is daarmee overigens niet gezegd. Zelf voelt hij zich schatplichtig aan de schilders Melle en Carel Willink. Internationaal is er verwantschap met kunstenaars als Salvador Dalí en Max Ernst.

Werken uit particuliere collecties

De tentoonstelling in Museum JAN in Amstelveen is het eerste retrospectief dat aan het oeuvre van Hans Kanters wordt gewijd. Zich bewegend buiten de gebaande paden werd hij tot dusver vooral opgemerkt door privéverzamelaars. Museumoprichter Jan van der Togt was een fervent verzamelaar van het werk van Kanters en gaf hem begin jaren negentig tevens werk in opdracht. Met meer dan vijftig schilderijen, alsook een selectie tekeningen en sculpturen, van de jaren zeventig tot vandaag, biedt Het surrealistisch theater – De magische wereld van Hans Kanters een uitgebreid overzicht van een even boeiend als raadselachtig kunstenaarschap.Kanters laat zijn fantasie de vrije loop, maar zet ook ons, de kijkers, aan tot ongebreideld fantaseren.