PvdA bezorgd over busvervoer volgend jaar

AMSTELVEEN – In een recent interview dreigt Pier Eringa, topman van Connexxion, in 2021 te stoppen met rijden als er geen honderden miljoenen op tafel komen. Dat heeft te maken met het wegvallen van inkomsten door het coronavirus. Connexxion is in Amstelveen en omstreken verantwoordelijk voor al het busvervoer. Het stoppen daarvan zou ernstige gevolgen hebben voor de reizigers. Voor de PvdA is dit onacceptabel. Arnout van den Bosch, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amstelveen en lid van de Regioraad van de Vervoerregio, heeft daarom vragen gesteld.

Door de coronacrisis zijn de reizigersaantallen, en daarmee de inkomsten van de vervoerders, flink gedaald. Hoewel er sprake is van enig herstel, is de verwachting dat het nog jaren kan duren voordat het oude niveau weer bereikt is. Voorlopig leidt dat nog niet tot problemen omdat dit jaar de verliezen grotendeels worden gecompenseerd door het Rijk.

Het is nog niet bekend wat er volgend jaar gaat gebeuren. De kans is niet groot dat Connexxion alle miljoenen krijgt waar ze om vraagt. PvdA Raadslid Arnout van den Bosch: “Connexxion is eigendom van Transdev, een Franse multinational die ook nu winst wil blijven maken. Dat maakt een oplossing een stuk lastiger.” Arnout van den Bosch riep eerder in Het Parool de Vervoerregio al op om het stuur te pakken en de concessie van Connexxion open te breken.

Duizenden mensen zijn iedere dag afhankelijk van het busvervoer: om naar school of werk te gaan, maar ook bijvoorbeeld voor een doktersbezoek of voor sociale contacten. Wat de PvdA betreft is het openbaar vervoer een basisvoorziening, die niet in gevaar mag komen. Arnout van den Bosch: “Wij willen dat iedereen zeker kan zijn van goed openbaar vervoer. Niemand mag in een isolement komen.”

Het is een lastige opgave: er zijn minder inkomsten, maar we willen wel dat iedereen het openbaar vervoer kan blijven gebruiken. PvdA Raadslid Arnout van den Bosch: “Ik wil van het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio weten hoe ze dit probleem gaan oplossen. Er moet een plan komen voor het openbaar vervoer volgend jaar. Ik roep de Vervoerregio op om snel in actie te komen!”