Schilderachtige landschappen oud-Amstelveense Saskia Boelsums te zien in Drents Museum

AMSTELVEEN – In de Abdijkerk van het Drents Museum is sinds gisteren de solo-expositie ‘Landscape Revisited’ van fotograaf Saskia Boelsums te zien. Veertig schilderachtige landschapsfoto’s van de oud-Amstelveense worden daar tot en met 25 oktober tentoongesteld.

Met rubberlaarzen aan en haar camera in de aanslag begeeft Saskia Boelsums zich regelmatig op het platteland om de schoonheid van het Nederlandse landschap vast te leggen. ‘Ik noem mezelf “beeldend kunstenaar met een fototoestel”, verklaart ze. ‘Mijn landschappen met dramatische luchten worden vaak vergeleken met die van de Hollandse Meesters. De bleke weerkaatsing van maanlicht op een bevroren plas, de goudgele gloed van een graanveld aan het eind van de zomer en een haast transparant-groene golf in een grijze onstuimige zee.’
Na eerst een beeld met haar camera vastgelegd te hebben, wordt deze later bewerkt totdat de foto de kern van haar beleving weergeeft en de toeschouwer de sfeer van het gefotografeerde landschap kan voelen.

Nieuwer-Amstel
Saskia Boelsums (1960) werd geboren in Nieuwer-Amstel, zoals Amstelveen in die tijd nog heette. Opgegroeid vlakbij De Poel, herinnert ze zich haar vroege jeugd als gelukkige jaren. Haar vader werkte bij KLM, waardoor het gezin ook naar Iran en Curaçao verhuist.
Terug in Nederland volgt ze de kunstacademie Minerva Groningen en studeert af in ruimtelijke en grafische vormgeving. Sinds 2013 richt ze zich volledig op fotografie en boekt daarmee ook internationaal succes. Saskia exposeert haar werk onder andere in wereldsteden als Amsterdam, Londen, Berlijn, Moskou, Hongkong en New York. Zij is in Nederland uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2020.

Momenteel woont en werkt Boelsums in Zuidoost-Drenthe waar de rust en de dynamische natuur van het Drentse landschap een grote inspiratiebron zijn. ‘In de tentoonstelling zijn dan ook nog niet eerder getoonde Drentse werken zien’, licht ze toe. ‘Maar ook mijn beleving van plekken buiten Drenthe, waaronder bijvoorbeeld de Waddeneilanden of de Noordzeekust zijn in de expositie opgenomen.’
Een bezoek aan Amstelveen om het landschap van haar vroege jeugd te fotograferen sluit ze niet uit: ‘Het lijkt me fantastisch om op deze manier een foto te maken van De Poel zoals ik me Nieuwer-Amstel herinner!’

De expositie ‘Landscape Revisited’ is van zaterdag 4 juli t/m zondag 25 oktober 2020 te zien in het Drents Museum. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur. Tickets zijn vooraf te reserveren.

Op 15-18 oktober zijn er werken van Saskia Boelsums te zien op de KunstRAI, ZERP Galerie in Amsterdam.