Amstelveense brengt Franse middeleeuwen tot leven in komische avonturenstrip

AMSTELVEEN – Gabi Berkers verruilde Amstelveen voor New York en bracht onlangs haar eerste stripboek ‘Op Weg naar Orléans’ uit. Deze komische avonturenstrip neemt de lezer mee op een wonderlijke reis door het middeleeuwse Frankrijk van Jeanne d’Arc. Een nadere kennismaking met de historie minnende illustrator kon niet uitblijven.

Gabi Berkers (1991) groeit dicht bij de polder op in de wijk Kostverloren. Na haar middelbare schooltijd op het Amstelveen College studeert ze Image & Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Jarenlang is ze freelancer, maar besluit de MFA opleiding Visual Narrative aan de School of Visual Arts in New York City te volgen. Deze masterstudie beïnvloedde haar werk en resulteerde in haar afstudeerproject, de Engelstalige avonturenstrip ‘Ode to Orléans’. Onlangs verscheen deze in een Nederlandstalige versie als ‘Op Weg naar Orléans’.

Helden
Het stripboek vertelt het verhaal van de Franse, vijftienjarige jongen Ode en zijn reusachtige pratende krijger-kat Janis. Wanneer hun middeleeuwse dorpje wordt aangevallen door de Engelsen slaan ze op de vlucht. De jongen besluit Frankrijks enige ware heldin, Jeanne d’Arc, om hulp te vragen en trekt naar Orléans om haar te ontmoeten. Hij moet hiervoor echter eerst een echte man worden en zijn reis leert hem veel over wie hij is en wat het betekent om een held te zijn. ‘Het gaat over opgroeien en leren wie je bent en wat je plaats is in deze wereld,’ licht Berkers haar verhaal toe. ‘Het maakt niet zo veel uit of je nou in de middeleeuwen of in de huidige tijd opgroeit. Het is altijd moeilijk. Maar ook dat helden niet altijd precies zo zijn als je verwacht, en dat je veel kunt leren van je vrienden.’

Gabi Berkers is van jongs af aan al geïnteresseerd geweest in historische fictie en verhalen. ‘Vooral de middeleeuwse periode spreekt mij aan. Niet alleen de kleding, kunst en architectuur, maar ook de literatuur en fabels uit die tijd. Ook lees ik al zolang ik mij kan herinneren stripboeken. Naast Asterix & Obelix las ik ook graag andere avonturenstrips.’ In een jaar schreef en tekende ze de eerste uitgave ‘Ode to Orleans’ die haar niet alleen een diploma opleverde, maar ook het aanbod van Uitgeverij Syndikaat om een Nederlandse versie met extra pagina’s uit te brengen. Bij deze editie wordt met het onderschrift “Waarschuwing! Bevat naaktheid, geweld & Frans” op het voorblad, de toon van het boek gezet.

The Big Apple
Momenteel schrijft en ontwerpt Gabi een nieuw stripverhaal. Weer een avonturenstrip, maar deze keer in Nederland gesitueerd en met een meisje als hoofdpersonage. Ze is van plan veel gebruik te maken van Nederlandse fabels en mythes om zo een eigen fantasiewereld te creëren waarin de heldin belandt. Berkers blijft – ondanks de vaderlandse setting van haar huidige project – in ’the Big Apple’ wonen. ‘De plannen zijn nu om in New York te blijven. Ik heb hier mijn man ontmoet en ben daarnaast ook verliefd geworden op de stad. Ik leer nog altijd veel over de stripcultuur hier in Amerika. Het leeft hier namelijk veel meer! Ik hoop die energie ook in Nederland te kunnen opwekken, ook al is het op een afstandje.’

‘Op Weg naar Orléans’ van Gabi Berkers verscheen in mei 2020 in hardcover bij Uitgeverij Syndikaat.

Titelfoto: Nitzan Gabai