CRASH lezing: Betekenis van de Stormovik, de oorlog van de andere kant bekeken

AALSMEERDERBRUG – Tijdens de tweede wereldoorlog wist een langzaam, zwaar bewapend en -gepantserd aanvalsvliegtuig het te brengen tot één van de meest essentiële wapens van het Rode Leger. Van het begin van Operatie Barbarossa tot en met de Slag om Berlijn bleek de Ilyushin 2, meestal aangeduid met de naam Stormovik, de perfecte oplossing voor de behoefte van het Rode Leger aan luchtsteun in en achter de frontlinies. Hildo Schutte neemt het publiek op zaterdag 5 september in woord en beeld mee langs de ontwikkeling, het gebruik en het belang van de Stormovik. De oorlog wordt in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ’45 eens van de andere zijde belicht.

Stormovik piloten vlogen aanvalsmissies op bijzonder lage hoogte en met een grote variëteit aan wapens. Onder de eigen troepen bekend als ‘Vliegende Tank’ en ‘Bultenaar’, verwierf het bij de vijand al snel de bijnaam ‘De Zwarte Dood’.
Historisch is een opmerking van de Sovjet Leider Stalin die in een telegram aan een fabriek opriep tot een toename van de productie van dit vliegtuig aangezien “… het Rode Leger de Il-2 net zo hard nodig heeft als lucht en brood …”.
Uiteindelijk werden er in totaal 42,330 Stormoviks in verschillende versies en typen gebouwd, waarmee het jarenlang het meest geproduceerde vliegtuig ter wereld was en is haar invloed op de verdere ontwikkeling van toekomstige aanvalsvliegtuigen bijzonder groot geweest.

Als gevolg van de beperkingen die zijn opgelegd ingevolge de COVID-19 richtlijnen kan maar een beperkt aantal toehoorders worden toelaten. Daarom zal Hildo Schutte zijn verhaal twee keer vertellen, de eerste sessie is om 13:00 uur en de tweede sessie is om 14:30 uur. Bezoekers van het museum en een van de lezingen kunnen zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

Het museum is op zaterdag en tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ’45 kunt u de website www.crash40-45.nl, Instagram of  de Crash  Facebookpagina raadplegen.