CRASH Museum expositie over ‘De Vergeten Oorlog’ in Nederlands-Indië

AALSMEERDERBRUG – Op 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat de Japanners capituleerden. De oorlog in Zuidoost-Azië wordt wel ‘De Vergeten Oorlog’ genoemd. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de herinnering aan wat er in Nederlands-Indië is voorgevallen. Daarom is de tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ ingericht. De tentoonstelling wordt op 15 augustus om 13:00 uur geopend door de wethouder van de Gemeente Haarlemmermeer Marja Ruigrok samen met Dieter van der Schilden, voorzitter van een veteranenvereniging in Alphen aan den Rijn .

De expositie
U ziet in een diorama de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen en hun uitrusting en wapens. Er is ook een Indische woonkamer ingericht om een indruk te geven van de leefwijze van de Indisch-Nederlanders en er is een maquette te zien van een Indisch woonhuis. De inrichting daarvan is perfect tot in detail. In vitrines worden gebruiksvoorwerpen en artikelen uit Nederlands-Indië getoond.
Aan één zijde van de ruimte hangt informatie over de Mariniers in Nederlands-Indië. Aan de andere wand is een tijdlijn te zien van voor de oorlog, tijdens de oorlog, de Bersiap (vrijheidsstrijd), de repatriëring en de wederopbouw in Nederlands-Indië. Als basis daarvoor zijn foto’s uit de archieven van twee families gebruikt. Tegelijk met de opening is een speciale uitgave van het CRASH kwartaalblad Contrails te koop met als onderwerp Nederlands-Indië.

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen verzoekt het museum aan de bezoekers om 1,5 meter afstand te houden. Bezoekers van het museum en de opening dienen zich op te geven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Deze opening is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de opening is gratis voor bezoekers aan het museum.

De toegang bedraagt € 6,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een consumptiemuntje gratis. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang. Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Meer informatie over het museum en het werk van het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40- ’45 is te zien op de website www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina van het CRASH museum raadplegen.