Gemeente steunt live-streaming culturele instellingen

AMSTELVEEN – De culturele instellingen in Amstelveen willen hun aanbod bij cultuurliefhebbers in de huiskamer brengen door audiovisuele registratie en live-streaming. De gemeente stimuleert dit initiatief nu het culturele leven op locatie stilligt. Het draagt 47.400 euro bij uit het gemeentelijke ondersteuningsfonds corona.

In de culturele sector bestaat live-streaming al jaren, maar het beperkte zich voornamelijk tot het streamen van exclusieve concerten naar grote zalen waarvoor kaarten worden verkocht. Tijdens de coronacrisis zijn ook kleinschaliger initiatieven ontstaan om rechtstreeks naar huiskamers uit te zenden. P60 is ermee begonnen door onder meer optredens van lokaal talent te streamen. “Live-streaming en audiovisuele registratie is de toekomst”, zegt wethouder Herbert Raat (cultuur). “Het zorgt ervoor dat je voorstellingen kunt volgen zonder in volle zalen te hoeven staan. Het geeft daarnaast jong talent de mogelijkheid om hun talent onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Door te streamen wordt de stad als podium uitgebreid naar de huiskamers. Deze investering draagt bij aan de cultuurbeleving van de inwoners van Amstelveen en de regio én is een voorbode voor de benodigde transitie van cultuurinstellingen. We ontkomen er niet aan om sommige oude concepten los te laten. Voor instellingen die het moeten hebben van volle zalen is het moeilijk overleven in een anderhalvemetersamenleving. Dat vraagt om nieuwe en toekomstbestendige ideeën en concepten. Culturele instellingen moeten hierover nadenken.”

Culturele verrijking
De culturele instellingen die gebruik (gaan) maken van streaming zijn Schouwburg Amstelveen, Platform C, P60, Museum Jan, Cultuurcentrum Griffioen, Cobra Museum, Amsterdamse Bostheater, Bibliotheek Amstelland en het Amstelveens Poppentheater. Deze instellingen zijn verenigd in het LOCO, het lokaal overleg culturele ondernemers. Er zijn een aantal redenen waarom audiovisuele registratie en streaming van waarde kunnen zijn voor de kunst en cultuur in Amstelveen. Streaming heft de beperkte capaciteit die door de coronamaatregelen in de zalen geldt op en kan er bij succes voor zorgen dat zelfs meer Amstelveners in aanraking komen met cultuur. Daarnaast kan de voorstelling verrijkt worden met beelden van achter de schermen en is cultuur beter bereikbaar voor Amstelveners met een kleine portemonnee of een beperking. Het terugkijken van streams stelt cultuurliefhebbers in staat om te kijken wanneer het hen uitkomt.

Garantiesubsidie
De instellingen verwachten tot het einde van het jaar 44 streams en audiovisuele registraties te realiseren uit het culturele aanbod van het seizoen 2020-2021. Deze worden kosteloos aangeboden aan het publiek. De gemeente Amstelveen stelt hiervoor 47.400 euro beschikbaar uit het ondersteuningsfonds corona. Als de anderhalvemetersamenleving de rest van het seizoen aanhoudt, geldt hetzelfde voor de rest van het seizoen in 2021. Hiervoor moeten de instellingen een nieuwe aanvraag doen bij de gemeente.