In memoriam: Jan-Willem Meij

 Maandagavond kreeg Participe Amstelland het droevige bericht dat Jan-Willem Meij is overleden. Jan-Willem was ziek. Hij leed aan de ziekte ALS.

In 1993, 27 jaar geleden, werd Jan-Willem Meij beheerder bij Westend, een wijkcentrum van SKWA, de toenmalige welzijnsinstelling in Amstelveen. Na 3 jaar stapte Jan-Willem van Westend over naar Ontmoetingscentrum De Meent. In 2001 ontstond Stichting Cardanus uit een fusie van een aantal welzijnsinstellingen in Amstelveen, waaronder Stichting Ontmoetingscentrum De Meent. Jan-Willem kwam toen in dienst van Stichting Cardanus als zakelijk leider van De Meent. Na opheffen van Cardanus in 2014 kwamen Jan-Willem en De Meent via AanZ uiteindelijk bij Participe Amstelland. En met de veranderingen van al de stichtingen, Jan-Willem veranderde niet, hij bleef die betrokken persoon die niet alleen vanuit zijn werk in De Meent, maar zich ook als vrijwilliger op vele plekken in heeft gezet. Dit zorgde ervoor dat Jan-Willem in 2017 koninklijk is onderscheiden. “Naast beheerder in ons ontmoetingscentrum is Jan-Willem als rots in de branding nauw betrokken bij de Protestantse gemeente Amstelveen-Buitenveldert. Hij valt als vrijwilliger op vanwege zijn organisatietalent en proactieve houding. Sinds de beginjaren zeventig kan turnvereniging ODIN op Jan-Willem Meij rekenen als onder meer jeugdleider, jurylid en penningmeester. Vanaf 1975 tot medio 2000 was hij actief als trainer, jeugdleider, coach en scheidsrechter bij Voetbalvereniging RKAVIC. Hij gaf leiding aan het pupillenbestuur en kwam als lid van het algemeen bestuur op voor de belangen van de jeugd.” aldus de Gondelkoerier.

Bij het samenstellen van een bericht als dit wil je graag mooie herinneringen delen. Zo stond er in september 2018 een heel artikel over Jan-Willem en De Meent in de Gondelkoerier, de wijkkrant voor de wijk Waardhuizen/Middenhoven, waarin Jan-Willem vertelt waarom De Meent een ontmoetingscentrum is en geen wijkcentrum, over de brand in 2009, het tijdelijke onderdak in Legmeer en de vernieuwde Meent daarna. En over de vrijwilligers, “ruim 130”, zoals hij trots meldde in het artikel. Over de vele activiteiten en over de functie van De Meent “Mensen moeten zich bij ons prettig voelen.” En dat was typisch Jan-Willem, hardwerkend, sociaal en meelevend. Iedereen was welkom en het woord “nee” behoorde niet tot de woordenschat van Jan-Willem.

In 2019 werd bekend dat Jan-Willem ongeneeslijk ziek was. Maar Jan-Willem bleef doorwerken. Gelukkig heeft hij met zijn vrouw Jacqueline wel enkele fijne reizen kunnen maken. Maar naarmate het jaar vorderde, werd het zwaarder. Eind november 2019 is door zijn directe collega’s een mooie avond georganiseerd, niet om afscheid van Jan-Willem te nemen maar omdat hij zijn beheerderstaken ging neerleggen. De avond had de toepasselijke titel “Bedankt. Tot maandag” want die maandag zou Jan-Willem gewoon weer aanwezig zijn, nu als adviseur.

In de Meent is de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn kunt u een condoleance sturen per email naar demeent@participe.nu of per post naar:
Ontmoetingscentrum De Meent
Orion 3
1188 AM Amstelveen