Schiphol twee keer stilgelegd vanwege noodweer

SCHIPHOL – De afhandeling van vliegtuigen op Schiphol is vanavond tweemaal korte tijd stilgelegd vanwege het noodweer boven de luchthaven. Vliegtuigen die op weg waren naar Schiphol moesten rondjes vliegen boven Flevoland en Zuid-Holland, omdat landen niet verantwoord was. Een Boeing 737 van KLM is na meerdere naderingspogingen uitgeweken naar Groningen.

Het KNMI heeft voor de provincie Noord-Holland code oranje afgegeven in verband met onweersbuien, hagel, veel neerslag en windstoten. Op Schiphol mochten vluchten tussen 20.45 en 21.00 uur niet stijgen, landen of afgehandeld worden. Volgens een woordvoerster van Schiphol was er een uur eerder ook sprake van een afhandelingsverbod van een kwartier.

Vliegtuigen die op het platform of aan de gates staan, mogen tijdens zo’n verbod niet bevoorraad, getankt, geladen of gelost worden. Na 21.00 uur werd het tweede afhandelingsverbod opgeheven.

Groningen
De meeste vliegtuigen konden na het cirkelen in wachtpatronen hun vlucht voortzetten en op Schiphol landen, op een vlucht van KLM vanuit Rome na. Dat uitgeweken toestel staat momenteel nog op Groningen Airport Eelde, maar komt later vanavond alsnog naar Schiphol.

Dit is een artikel van onze partner NH Nieuws. Foto: Vivian Tusveld.