Veel incidenten wegens niet naleven coronaregels door passagiers

SCHIPHOL – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt zich zorgen over het toenemende aantal meldingen van zich misdragende vliegtuigpassagiers. Veel incidenten ontstaan doordat passagiers zich niet aan de ingestelde coronaregels houden.

Bij de ILT kwamen er in juli 94 meldingen van luchtvaartvoorvallen binnen, de helft meer dan in dezelfde maand een jaar eerder (67). Bovendien is het totale aantal vliegtuigpassagiers nu veel kleiner dan vóór de coronacrisis, waardoor de stijging relatief gezien nog een stuk groter is.

“Naar schatting gaat 60 procent van de meldingen over passagiers die zich niet of onvoldoende houden aan de coronamaatregelen, zoals de plicht tot het dragen van een mondkapje. De ILT roept alle betrokken partijen op om alert te blijven en waar mogelijk meer preventieve maatregelen te nemen.”

Eén van die incidenten vond vrijdag 31 juli op een KLM-vlucht naar Ibiza plaats. Nadat twee mannen weigerden om een mondkapje te dragen en zich ook op andere manieren misdroegen, ontstond er een vechtpartij waarbij rake klappen uitgedeeld werden. De twee zijn na aankomst aangehouden.

Bron: Luchtvaartnieuws.nl