Kunstwerken Margot Berkman in Amstelveen te zien

AMSTELVEEN – Amstelveen is een kunstwerk in de openbare ruimte rijker. Wethouder Rob Ellermeijer onthulde gisteren op het vernieuwde Keizer Karelplein de beeldengroep ‘Whispering Seaweed’ van kunstenaar Margot Berkman. In het Cobra Museum is nog tot en met 27 september haar installatie Wave of Breath te zien.

Voor het kunstwerk aan het Keizer Karelplein liet Margot Berkman (Rotterdam, 1964) zich onder meer inspireren door verhalen van omwonenden. Ook heeft het werk een sterke connectie met water en de zee. Het Keizer Karelplein ligt zo’n tweeënhalf tot vier meter onder de zeespiegel. Ook de druppelvorm van de nieuwe rotonde en het feit dat Keizer Karel ooit de aanzet gaf tot de oprichting van het hoogheemraadschap Amstelland, speelden een rol bij het ontwerp.

“Ik feliciteer Amstelveen met dit bijzondere stukje zeebodem”, sprak Ellermeijer de aanwezigen toe. “Het kunstwerk is een echte landmark geworden, een verbinding tussen noord en zuid, en een aanwinst voor Amstelveen. Tevens wil ik Margot bedanken en ook de omwonenden voor hun betrokkenheid. Hun verhalen hebben Margot geïnspireerd en het is echt een kunstwerk geworden van de bewoners.”

Margot Berkman sprak de hoop uit dat het kunstwerk gekoesterd wordt. “Een kunstwerk in de openbare ruimte zou als een parel moeten zijn in het landschap. Ik hoop dat dit is bereikt en dat Amstelveners ervan kunnen genieten. Ik hoop ook dat mensen zich door dit werk bewuster worden van de schoonheid van de oceaan.”

Tentoonstelling Cobra Museum
Ter gelegenheid van de plaatsing van de beeldengroep is tot en met 27 september de presentatie “Waves of Breath” te zien in het Cobra Museum. Wave of Breath neemt je mee in haar inspiratie-wereld. Een golf van werken in verschillende media, van schets en tekening tot werk in textiel en twee installaties. Een bijzonder onderdeel vormt de soundscape, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door de New Yorkse muzikant Will Calhoun. De basisschool leerlingen van het Palet en de Linde brengen op hun heel eigen wijze een ode aan de zee, de bron die ons laat ademen en ons leven mogelijk maakt.

Curator: Katja Rodenburg

Meer informatie: Cobra Museum