Blij met behoud Gerrit Rietveld’s De Hoeksteen in Uithoorn

UITHOORN – In de serie ‘Kunst die je bijblijft’ spreekt burgemeester Pieter Heiliegers met inwoners over kunst in de gemeente Uithoorn. Bij het kunstwerk ‘Samen verder’ had Zijdelwaarder Jos de Zwart een vraag aan de burgemeester over De Hoeksteen, daar vlakbij. “De buurt is blij met het behoud van het gebouw. Maar wat gaat er nou precies mee gebeuren?”

De Hoeksteen werd in 1964 gebouwd als kerkelijk centrum voor de nieuwe woonwijk Zijdelwaard. De beroemde architect Gerrit Rietveld ontwierp het gebouw met strakke lijnen en primaire kleuren, volgens de regels van ‘De Stijl’ (ook bekend van de schilderijen van Piet Mondriaan). Na de opening in juli 1965 is De Hoeksteen niet lang als gebedsplek gebruikt: al in 1983 was de laatste kerkdienst. Zijdelwaard groeide minder snel dan verwacht; daardoor werd het gebouw te duur. De gemeente kocht De Hoeksteen en maakte er een cultureel centrum van, met bibliotheek en een filmzaal.

Restauratie noodzakelijk
Na verloop van jaren werd duidelijk dat grondige restauratie noodzakelijk was: Rietveld bouwde niet voor de eeuwigheid. Het herstel zou de gemeente veel geld gaan kosten. Plannen om De Hoeksteen te slopen om plaats te maken voor woningen stuitte op fel protest uit de wijk. En van de erfgenamen van Gerrit Rietveld zelf. Zij waren het erover eens dat het bijzondere kerkgebouw – Rietveld bouwde er maar 2 – niet verloren mocht gaan.

In 2017 begon Het Verschil B.V. samen met BOEi, de nieuwe eigenaar, aan de restauratie. Het doel is om De Hoeksteen economische waarde te geven én meerwaarde voor de buurt. De werkzaamheden gaan in twee fasen. In Fase 1 is al het glas, hout- en schilderwerk van het casco hersteld; deze fase is volgens planning eind oktober 2020 klaar.

Fase 2
Daarna wordt in Fase 2 gewerkt aan het herstel van wanden, geluid en interieur in de oude theaterzaal en verbetering van de bestaande kantoorruimtes. Het plan om appartementen in de Rietveldkerk te bouwen is vooralsnog van de baan. Wel is een meer definitieve inbouw gepland van GERRIT, de hippe horecagelegenheid -met eigen brouwerij- die begin 2020 in het gebouw kwam. GERRIT nodigt de buurt regelmatig uit voor bier- of wijnproeverijen en brouw-workshops.

Wanneer Fase 2 is afgerond is nog niet met zekerheid te zeggen. Maar dat de Rietveldkerk behouden blijft, staat vast. Als hoeksteen voor de buurt, en als ontmoetingsplek voor de inwoners en bezoekers van de gemeente Uithoorn.