Geldboetes en taakstraffen geëist tegen verdachten opruiende teksten tijdens Sinterklaasintocht Amstelveen 2018

 Het OM in Amsterdam heeft vandaag tegen vier personen die ervan worden verdacht worden opruiende teksten op Facebook te hebben geplaatst geldboetes en taakstraffen geëist. Die opruiende teksten werden gepost tijdens de Sinterklaasintocht van 17 november 2018 in Amstelveen die via een livestream op Facebook werd uitgezonden. Tijdens die livestream waren onder andere demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet te zien. In totaal worden 25 personen vervolgd, omdat ze ervan verdacht worden beledigende, opruiende of discriminerende teksten op Facebook te hebben geplaatst. De overige 21 verdachten staan de komende dagen voor de rechter.

De livestream liet de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet zien op de dag van de intocht van Sinterklaas in 2018 op het Stadsplein van Amstelveen. Een demonstratie die gemoedelijk verliep. De livestream werd uitgezonden via de Facebookpagina van journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard. Zonder dat de beelden daartoe aanleiding gaven, ontving Gargard duizenden reacties – waaronder veel negatieve reacties. Naar aanleiding van de vele discriminerende of beledigende reacties heeft Gargard aangifte gedaan.

Naar aanleiding van de aangifte van Gargard zijn de politie en het OM overgegaan tot onderzoek. Alles bij elkaar heeft Gargard ongeveer 7.000 reacties gekregen. Nadat de politie een eerste selectie heeft gemaakt, heeft het OM vervolgens een definitieve selectie gemaakt van de meest ernstige en grove strafbare uitlatingen. De 25 verdachten die deze week voor de rechter staan, worden voor deze uitlatingen verantwoordelijk gehouden.

Vandaag stonden de eerste verdachten op zitting: tegen een vrouw van 30 jaar uit Arnhem en een man uit de gemeente Deurne (23 jaar) werd 350 een geldboete van 350 euro geëist. De 23-jarige man had aanvankelijk een strafbeschikking van 350 euro ontvangen. Omdat hij daartegen verzet had aangetekend stond hij vandaag voor de strafrechter. Twee mannen uit Druten (29 en 57 jaar) hoorden een taakstraf van 30 uur eisen.

Opruiing
Alle uitlatingen die vandaag aan de orde waren, worden door het OM gekwalificeerd als opruien:

· “Bom erop.”

· “Jammer dat ze de slavernij hebben afgeschaft, ik zou de zweep erover halen. Stelletje NSB’ers. kan daar geen vrachtwagen over heen rijden.”

· “Hoe laat gaan we? Walsen we er even overheen.”

· “Allemaal tong afsnijden gaat toch nergens over.”

Opruien wil zeggen dat met deze uitlatingen andere mensen op het idee kunnen worden gebracht om een strafbaar feit te begaan. Er wordt als het ware een zaadje geplant dat het begaan van een bepaald strafbaar feit noodzakelijk of wenselijk is, en daarmee gooit de opruier ‘olie op het vuur’. In de visie van het OM hebben de verdachten hiermee de openbare orde en veiligheid in gevaar gebracht. Het is overigens niet vereist dat het strafbare feit waartoe is opgeruid daadwerkelijk is uitgevoerd.

De officier van justitie in zijn requisitoir vandaag: “Waar debat en kritiek omslaan in beledigende, discriminerende of opruiende berichten, worden grenzen van strafbaarheid overschreden. Zeker waar het gaat om zulke grote hoeveelheden snel op elkaar volgende reacties ten aanzien van een publiek persoon – immers aangeefster is vooral bekend als journaliste, publiciste en columniste van NRC Handelsblad – en deze reacties ook maatschappelijk voor veel onrust zorgen, is het aan het Openbaar Ministerie om op te treden en te markeren waar strafrechtelijke grenzen worden overschreden.”

Groepsbelediging en discriminatie
Later deze week komen ook nog andere uitlatingen aan de orde, die door het OM worden gezien als groepsbelediging – ook wel discriminatie -, of het aanzetten tot discriminatie. Zo is de volgende uitlating in kapitalen vijf keer onder de livestream van aangeefster Clarice Gargard geplaatst:

‘DER UIT MET DIE ZWARTEN !!! WAS GEZELLIG BLACK FACES MAAR NU ECHT WEG WEZEN !! ALLEEN NOG MAAR BLANKE MENSEN IN NEDERLAND B.V.D.’

Het OM onderstreept dat met bovengenoemde voorbeelden een selectie is gemaakt van uitlatingen die in de visie van het OM nog voor publicatie geschikt zijn. Andere uitlatingen overstijgen in hun bewoording deze voorbeelden in mate van grofheid en zijn daarom niet in dit persbericht opgenomen.

Clarice Gargard heeft aangifte gedaan bij de politie in Amsterdam omdat ze in arrondissement Amsterdam woonachtig is en omdat de reacties binnenkwamen tijdens de intocht van Sinterklaas in Amstelveen. De 25 verdachten – vier vrouwen en 21 mannen, in leeftijd variërend van 22 tot 57 jaar zijn afkomstig uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland.