Henk Veen exposeert kleurrijke schilderijen in ziekenhuis Amstelland

AMSTELVEEN – Kunstenaar Henk Veen exposeert momenteel zijn kleurrijke en sprekende schilderijen in ziekenhuis Amstelland. Nog tot eind oktober zijn de werken in het plaatselijke ziekenhuis te zien.

De bekende kunstschilder strijkt overal met zijn vrolijke en kleurrijke collectie schilderijen, vol verhalen, neer op plekken waar men wel een lach en steun kan gebruiken, zoals deze maanden in het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Sinds afgelopen week sieren zijn schilderijen, tot eind oktober, de wanden van het ziekenhuis. In een ziekenhuis kom je niet altijd voor je plezier en daarom wil hij graag iedereen die het nodig heeft, door zijn kunst, even te laten vergeten waar ze zijn. Het mooie is dat zijn kunst zelf het werk doet, want als je de mensen langs zijn werk ziet lopen, dan zie je veelal een glimlach en vaak blijven patiënten even staan. “Dat ik mijn boodschap voor steun en vrolijkheid kan overbrengen door mijn kunstwerken, dat is bijzonder. Daarom hou ik zo van mijn werk”, meent de kunstenaar.

In totaal hangen er 32 kunstwerken van Veen op de begane grond van het ziekenhuis. Conny van den Oever verzorgt er de exposities: “Het hele jaar door wordt er geëxposeerd, steeds drie maanden lang. Mooi dat kunstenaar Henk Veen regelmatig bij ons komt exposeren, want zijn werk maakt zichtbaar wat los bij onze patiënten, maar ook ons personeel. Het is vrolijk en uitgesproken werk met bijzondere verhalen, ook ik wordt er helemaal blij van.”

Wie is Henk Veen?
De kunstenaar heeft zijn bekendheid voornamelijk door zijn opvallende projecten. In 2008, 2009, 2010 en 2014 heeft Henk het aandenken mogen maken voor de businesslopers van de Dam tot Dam, waarbij in 2009 hij het Nike Zondagsshirt heeft ontworpen. En natuurlijk het project voor de Cruyff Foundation, waarbij hij twee weken lang heeft geschilderd met diverse BN-ers in de hoeketalage van de Bijenkorf Amsterdam, waaronder met Johan Cruijff zelf en de Henk Veen Johan Cruijff tram die vier maanden lang door Amsterdam heeft gereden. Tevens heeft Henk Veen de cover van de cd-single ontworpen voor de single van rapper Rocks THC voor de Cruyff Foundation “Alleen kun je niets, je moet het samen doen”, voor Ziggi “All Obstacles”, rapband THC “Geef mij maar Amsterdam” en Dave Dekker “Echte vriendschap”. De kunstenaar is organisator van zijn evenementen Kunstplein op Keukenhof, Dam tot Dam en Rembrandtplein.

Internationale bekendheid
Internationale bekendheid door de exposities in het Louvre – Parijs, waarbij de kunstschilder de aanmoedigingsprijs “Prix Special” heeft mogen ontvangen. Het “DNA” van de kunstenaar zal voor altijd terug te vinden zijn in het Amsterdam Museum met kunstverkeersborden uit het project dat hij opgezet heeft, waarbij hij in 2012 de winnaar is geworden van de Hein Roethofprijs 2012 en de Theo Fransman Eremedaille en Zilveren Pluim Politie heeft gekregen vanwege het succesvolle project. Tegenwoordig lopen vele toeristen – wereldwijd – in de door hem ontworpen T-shirts uit de souvenirwinkels in Amsterdam, Volendam en de Zaanse Schans.

Hersenschade
Zo’n vijf jaar geleden is Henk Veen zelf getroffen door verstoppingen in de bloedvaten in zijn hoofd waar hij hersenschade aan over heeft gehouden die lijkt op de gevolgen van een beroerte. Met een pot verf en kwast stond hij vertwijfeld boven zijn lege doek, waar hij de confrontatie kreeg dat hij niet meer wist hoe hij moest schilderen. Met een leeg hoofd zonder fantasie en ongecontroleerde bewegingen, ging hij terug naar de basis, waar de “Brillies” zijn ontstaan. Met zo min mogelijk prikkels en vertrouwde herhalingen leerde hij zijn hersenen de uit elkaar gevallen verbindingen weer terug te laten connecten en hebben hem in die periode doen overleven. Na een periode van revalidatie, heeft hij door moeten knokken om weer te kunnen schilderen en weer de dagelijkse dingen zelf te kunnen doen en mobieler te worden. Hij weet maar al te goed hoe moeilijk het is als je lichamelijk tien stappen terug moet doen, hoe je humor en een lach nodig hebt om door te kunnen vechten. “Door het vertellen van het verhaal van de bekende “Brillies”, hoop ik een ieder te doen helpen met als men het even niet meer weet, terug te gaan naar de basis, waar je jezelf weer terug vindt en verder weer vooruit kan”, aldus de kunstschilder.
Meer informatie op www.henkveen.nl

Ziekenhuis Amstelland, Laan van de Helende Meesters 8, 1186 AM Amstelveen.