Lichte stijging meldingen huiselijk geweld regio Amsterdam-Amstelland

 Deze week is de halfjaarrapportage verschenen van Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland over de eerste helft van 2020. Hieruit blijkt dat er een lichte stijging is in het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. De stijging aan meldingen is minder dan in voorgaande jaren. Door de coronamaatregelen werd een grotere toename verwacht.

Wethouder Marijn van Ballegooijen; “Doordat gezinnen als gevolg van de coronamaatregelen veel meer tijd met elkaar doorbrachten, vreesden we voor een flinke toename aan meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit bleef gelukkig uit. Opvallend is dat meer inwoners een melding hebben gedaan dan voorgaande jaren.
De gemeenten en Veilig thuis hebben veel aandacht besteed aan communicatie over de manieren waarop je hulp kunt zoeken. Daarbij zochten we ook andere kanalen, zoals de code ‘Masker 19′ die mensen bij de apotheek uit kunnen spreken om aan te geven dat ze hulp willen bij huiselijk geweld.”

In totaal zijn er 3,5 procent meer meldingen gedaan vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De stijging is echter lager dan in voorgaande jaren. Daarbij is zo’n driekwart van de meldingen afkomstig van de politie. Ook inwoners kunnen een melding doen. Bij zorgen of vragen over huiselijk geweld, kindermishandling of ouderenmishandeling kan iedereen bellen met Veilig Thuis: 0800-2000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar voor vragen, advies en ondersteuning. Tussen 09.00 en 17.00 uur kan op www.veiligthuis.nl ook online gechat worden met professionele hulpverleners.

Jaarlijks worden in Nederland een miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Kindermishandeling komt in Nederland meer dan 119.000 keer per jaar voor en naar schatting 200.000 ouderen van boven de 65 jaar wordt mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners.