‘NavigatieLandschap’: CRASH Open Monumenten dagen in Fort bij Aalsmeer

AALSMEERDERBRUG – CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 (CRASH) en MijnFort (werkplaats voor groei & transformatie), beide intensieve gebruikers van het Fort bij Aalsmeer, presenteren op Open Monumenten Dagen – 12 en 13 september – het project ‘NavigatieLandschap’ aan het grote publiek. Dit thema sluit aan bij het thema van de Open Monumenten Dagen: “LeermoNUmenten’, omdat beide organisaties verbonden zijn door het thema ‘leven lang leren’.

Uniek aan het project is de creatieve werkvorm waarbij kunstenaars een expositie van binnen- en buitenkunst ontwikkelen waardoor de bezoeker opnieuw kennismaakt met zijn omgeving. In het bijzonder is er aandacht voor de situatie van het dorp Rijsenhout, waar de leefbaarheid erg onder druk staat. Dit is passend bij de Haarlemmermeer, leren van het verleden, stilstaan bij het heden, onderzoekend naar de toekomst. De expositie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Leefbaarheids Fonds Rijsenhout en de gemeente Haarlemmermeer.

‘Navigatielandschap’ is een zoektocht naar de verbinding met het landschap om ons heen. Het is een belevenis om de mens in de 21e eeuw de weg te laten vinden in de eigen omgeving en daarmee verbonden te zijn. Hoe organiseer je dat voor jezelf, hoe haal je dat dichtbij huis? Wij denken dit te bereiken door de bezoeker een verleiding, een inspanning, een verhaal, een ervaring te bieden. Kan het landschap jou helpen om te navigeren naar de toekomst? Kan het de inwoners van Rijsenhout helpen om hun dorp leefbaarder te maken? Deze activiteiten passen bij de doelstelling van Open Monumenten Dag om ons erfgoed beleef-baar en zichtbaar maken voor een breed publiek.

CRASH en MijnFort op het Fort bij Aalsmeer
Vanuit het thema voor de Monumentendag is extra aandacht op zijn plaats voor de unieke locatie Fort bij Aalsmeer, in de volksmond Fort Rijsenhout, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Zowel MijnFort en het CRASH museum zijn binnen het thema voorbeeld stellend erfgoed, met een lange staat van dienst. Beide locaties geven een eigentijdse betekenis aan erfgoed en zijn aantrekkelijk voor educatie, recreatie, toerisme en cultuur. De locatie is ook een plek voor coaching en training van bedrijfsteams en MBO-studenten. De locatie maakt dat de school groter wordt dan het gebouw, een andere vorm van leren krijgt aandacht, vooral voor persoonlijke routes. De landelijke locatie langs de Ringvaart, Werelderfgoed met uitzicht op de verkeerstoren en intensief gebruik voor: cultuur, scholing, trainingen, geschiedenis, kenniscirculatie en ontmoeting.

Activiteiten

· Zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur verrassend programma met diverse sprekers en workshop voor kinderen onder leiding van het Podium voor Architectuur

· De expositie van de kunstenaars is te bezoeken op beide dagen van 12.00 tot 16.00 uur, met diverse kunstwerken verspreid over de gehele locatie

· De fortruimten die CRASH niet in gebruik heeft worden veilig toegankelijk gemaakt voor bezoek, zoals de observatie in het voorfort en een van de kazematten.