Ouderen genieten van Rembrandts Nachtwacht in Zonnehuis Amstelveen

AMSTELVEEN – Het Rijksmuseum brengt een replica van de Nachtwacht op ware grootte naar dertig verpleeghuizen en seniorencomplexen in Nederland. Woensdag 16 september arriveert de replica van Rembrandts meesterwerk in Zonnehuis Amstelveen waar het één week zal blijven. Daarna reist het door naar een volgende bestemming.

Spektakel
Vrijwilligers zullen de bewoners en cliënten begeleiden bij hun ‘bezoek’ aan de Nachtwacht. Ook deelnemers van Zonnehuis Dagbesteding zijn uitgenodigd. Er is een planning gemaakt voor de week zodat er altijd voldoende afstand gehouden kan worden en er niet teveel mensen tegelijk bij de Nachtwacht zijn. Initiatiefnemer Vivian Dernison van Zonnehuisgroep Amstelland kijkt uit naar de bijzondere expositie: “Het was een hele zware tijd en nog steeds speelt corona een grote rol. Daarom komt dit op zo’n goed moment, zeker voor onze bewoners en cliënten. Gedenkwaardig voor iedereen en even totaal iets anders om de gedachten te verzetten.”

De opbouw van het bekende schilderij is al een spektakel op zich. Het meet zo’n 4 bij 5 meter. Op 16 september wordt het geplaatst in de entree van Zonnehuis Amstelveen aan de Groenelaan en om 16 uur feestelijk onthuld.

Nachtwacht on tour
Uitjes naar culturele instellingen zoals het Rijksmuseum zijn in deze periode voor veel ouderen niet mogelijk. Daarom bedacht het Rijksmuseum deze tour, mogelijk gemaakt door sponsoren van het Rijksmuseum Philips, Elisabeth Art Foundation / Rijksmuseum Fonds en vrijwilligers. De levensgrote Nachtwacht is een afdruk van de hoogste resolutie foto van het schilderij waardoor je ook goed de diepte ziet en het lijkt alsof je de echte Nachtwacht voor je hebt. Ook kun je bekijken hoe het schilderij er van de achterkant eruit ziet.