Première The War of the Worlds in Schouwburg Amstelveen

AMSTELVEEN – De première van het muziektheaterspektakel The War of the Worlds vindt op zondag 20 september om 16.30 uur plaats in Schouwburg Amstelveen. Homemade Productions brengt Orson Welles’ wereldberoemde ‘hoorspel’ The War of the Worlds naar het theater met musicalsterren William Spaaij in de rol van Orson Welles en Gerrie van der Klei (op film) als Rita Hayworth, met wie Welles getrouwd was.

Chaotische oktoberdag in 1938
Het is zondag 30 oktober 1938 als er in de Verenigde Staten grote paniek uitbreekt. Radiozender CBS rapporteert over een invasie vanuit Mars op onze Aarde. Chaos overheerst en luisteraars springen in hun auto om zo ver mogelijk weg te blijven van de plekken die onder vuur genomen worden. De telefoons in de studio staan roodgloeiend.

In werkelijkheid blijkt er helemaal geen sprake te zijn van een buitenaardse invasie. De berichtgeving is onderdeel van het uiterst realistisch ‘hoorspel’ The War of the Worlds van de 23-jarige theatermaker Orson Welles. Ondanks alle opschudding weigert hij de uitzending vroegtijdig te beëindigen. Nog diezelfde dag krijgt hij een telefoontje uit Hollywood.

The War Of The Worlds begint als een overdenking van de oudere Rita Hayworth. Ze herinnert zich die jonge regisseur en theatermaker Orson Welles en hoe hij de dag van zijn leven had daar in de CBS-studio. De jonge regisseur en acteur trekt zich niets aan van de turbulentie; sterker nog… hij geniet met volle teugen van al dat rumoer. Rita blikt terug op de roem die het hem bracht, hoe hij later naar Hollywood werd gelokt waar hij het meesterwerk Citizen Kane maakte. En hoe hij een leven lang zwierf tussen fake news en prachtige onenigheid met de hele entertainmentindustrie.

Een voorstelling over een tijd vol angst en wanhoop. Gemaakt in een tijd vol vrees en vertwijfeling.

Cast
De cast bestaat in Amstelveen uit William Spaaij in de rol van Orson Welles, Gerrie van der Klei als Rita Hayworth (op film) met daarnaast Robin van den Heuvel, Abel Leemans en Marlijn van der Veen. Het script is geschreven door Dick van den Heuvel en de muziek is van Jeroen Sleyfer.