Stijging coronabesmettingen regio Amsterdam-Amstelland. Burgemeester adviseert dringend op mondkapjes

Het aantal nieuwe, bevestigde coronabesmettingen blijft stijgen, zo ook in de regio Amsterdam-Amstelland. Vergeleken met vorige week is het aantal positief geteste mensen in de regio met vijftien procent gestegen. De grootste relatieve stijgingen waren te zien in Diemen, Aalsmeer en Uithoorn, dit meldt GGD Amsterdam. Nieuwe maatregelingen zijn door het kabinet aangekondigd om de stijging tegen te gaan. Is dit voldoende of komt er een dringend advies op het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes? 

“De meerderheid van de Kamer is het erover eens dat er iets moet gebeuren wat betreft mondkapjes”, dit meldt NOS. Dit kwam naar voren in het debat over corona dat vandaag om 11:30 is begonnen. Ook de VVD wil dat er landelijk een dringend advies komt om een mondje te dragen in publieke ruimtes. Tot nu toe laat het kabinet deze beslissing aan de winkeliers over en geldt het advies maar voor bepaalde regio’s.

Dringend advies van Burgemeester Poppens
Bewoners van Amstelveen moeten in winkels, musea, restaurants en publieke gebouwen een mondkapje op. Dit is een dringend advies van burgemeester Poppens. Volgens hem is dat de enige manier om de opmars van het coronavirus te stoppen schreef hij dinsdag 29 september in een open brief.

Andere landelijke maatregelen om het virus in te dammen zijn dinsdag 29 september van start gegaan: horecagelegenheden in heel het land dienen om 22:00 de deuren te sluiten. Daarbij komt dat ze het laatste uur geen nieuwe gasten mogen binnenlaten. Bij sportevenementen is geen publiek meer toegestaan, er wordt geadviseerd om het reizen zo veel mogelijk te beperken, werk thuis indien mogelijk en ontvang thuis maar maximaal drie gasten tegelijk (kinderen tot dertien jaar niet meegerekend).

Alles begint met gedrag
De nieuwe maatregelen duren voor tenminste drie weken. Of ze daarna worden versoepeld is nog maar de vraag. We dienen onszelf in toom te houden om de opkomst van het virus in te dammen. ‘Maatregelen zijn noodzakelijk maar alles begint met gedrag. We vragen u daarom dringend sociale contacten de komende weken drastisch te beperken’, schrijft de gemeente Amsterdam.