Stoomgemaal Halfweg geopend tijdens Open Monumenten Dagen

HALFWEG – Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, is tijdens de komende Open Monumenten Dagen geopend voor publiek. Op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn bezoekers van 12.00 tot 16.00 uur welkom en draait het gemaal onder stoom, wat voor jong en oud altijd een unieke belevenis is.

Het zijn de eerste twee dagen dat het gemaal dit jaar te bezoeken is. Vanwege de coronacrisis en enkele al geplande verbouwingen van de binnenruimte was dit niet eerder mogelijk.
Hou er wel rekening mee, dat je je als bezoeker aan de huidige, strenge coronamaatregelen moet houden. Dat betekent dat maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in het gemaal aanwezig mag zijn en dat je – als het te druk is – dus even moet wachten, voordat je naar binnen kunt of verder kunt lopen.

In het gemaal is een eenrichtingslooproute uitgezet om te zorgen dat mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren anderhalve meter afstand kunnen houden tot elkaar en tot de aanwezige vrijwilligers.

Kinderen
Voor kinderen is er toch nog van alles te beleven. Zo staan er verschillende, draaiende stoommachinemodellen, kunnen ze zien hoe de stoker kolen op het vuur gooit en vertelt de smid een ijzersterk verhaal, als hij het hete ijzer aan het smeden is.

Vrijwilligers
Stoomgemaal Halfweg wordt volledig in stand gehouden door vrijwilligers. Normaal zijn er in het gemaal rondleiders aanwezig die alles kunnen vertellen over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal. Om zoveel mogelijk bezoekers binnen te kunnen laten, is het aantal vrijwilligers op 12 en 13 september echter beperkt en krijgen bezoekers een hand-out met de looproute en een beschrijving van wat zij op de route zien.

Entreeprijs
Vanwege het gebruik van (dure) kolen geldt op de Open Monumenten Dagen voor volwassenen een ‘stoomtoeslag’ van € 4,-. Voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar is die toeslag € 2,-. De museumjaarkaart is niet geldig.
Betalen voor de entree en consumpties kan uitsluitend met een pinpas.

Op stroom naar stoom
Kom op stroom naar het stoomgemaal. Vanaf NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen en heb je een prachtig uitzicht op het gemaal. Er wordt veel aan de weg gewerkt. Kijk daarom voor de actuele looproute en andere informatie op www.stoomgemaalhalfweg.nl