Thom van Rijckevorsel – Rock, Paper, Screen in Museum JAN

AMSTELVEEN – Museum JAN biedt Amstelveens kunstenaar Thom van Rijckevorsel het podium van 9 oktober t/m 29 november. Door zijn fascinerende video-installaties in een bredere context te plaatsen, creëert Van Rijckevorsel een eigen werkelijkheid. In de tentoonstelling wordt de meest recente aankoop van de gemeente Amstelveen, een videokunstwerk van Van Rijckevorsel, gepresenteerd.

Thom van Rijckevorsel (1977) studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, na ruim vijftien jaar in de reclame te hebben gewerkt. Hij maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde beeld en de werkelijkheid. Hoe krijg je überhaupt grip op een wereld waarin fysieke en digitale realiteit, materie en beeld, feit en fictie steeds meer in elkaar overvloeien?

Van Rijckevorsel gebruikt zijn ervaring als reclame-ontwerper in zijn kunstwerken. Hij is gefascineerd door het proces van het creëren van een beeld, het vertellen van een verhaal, het verlangen naar controle en tegelijkertijd omgaan met grenzen en regels. Binnen de getoonde videokunst ligt de nadruk op herkenbare, alledaagse materialen en handelingen, maar Van Rijckevorsel brengt een vervreemdend effect aan, een diepere dimensie.

In de tentoonstelling wordt de meest recente aankoop van de Gemeente Amstelveen gepresenteerd: de video What I Need to Know. Dit werk van Van Rijckevorsel sluit naadloos aan op de ambitie van de gemeente Amstelveen om de collectie te verrijken met werk van veelbelovende kunstenaars uit de regio.

Thom van Rijckevorsel, What I Need to Know, video (5’44, loop), 2018.