1 oktober is de start van ‘neutrale’ sigarettenverpakkingen én Stoptober

Per 1 oktober worden alle tabaksproducten in dezelfde, ‘neutrale’, verpakking verkocht. De pakjes worden in de onaantrekkelijke kleur donkergroen-bruin verpakt. De huidige, afschrikwekkende afbeeldingen en gebruikelijke waarschuwende teksten blijven erop staan. Dit allemaal om roken meer te ontmoedigen.  

De maatregel is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord houdt zich bezig met het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Effectiviteit
Volgens de site van de WHO hebben in het Verenigd Koninkrijk en Ierland studies plaatsgevonden die concluderen dat de onaantrekkelijke tabaksverpakkingen wel degelijk invloed hebben op het aantal beginnende rokers. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zien sigarettenverpakkingen er sinds eind mei 2016 allemaal hetzelfde uit. Australië was er acht jaar geleden in 2012 als eerste bij. Daarnaast zorgen de maatregelen ervoor dat tabaksfabrikanten geen misleidende verpakkingen kunnen verkopen en deze gebruiken als advertentiemiddel. Dat deze maatregelen wel degelijk effect hebben zien we onder andere in Australië. Daar wordt  sinds de invoering in 2012 meer naar de stoplijn gebeld.

Stap in de juiste richting
In Nederland beginnen nog dagelijks 75 jongeren onder de achttien jaar met roken. De verandering om alle tabaksproducten in groenbruine tinten te verkopen is volgens staatssecretaris Blokhuis een belangrijke stap in de juiste richting van een rookvrije jongeren generatie in 2040. Daarbij is het doel dat in 2040 maximaal vijf procent van de volwassenen roken.

Stoptober
Twijfel je nog om te stoppen? Vanaf morgen 1 oktober begint Stoptober: een initiatief om 28 dagen niet te roken in oktober. De ideale kans om je pakje de prullenbak te wijzen. Stoptober is een initiatief van onder andere KWF, Hartstichting en Longfonds.

Bron Rijksoverheid