Amstelveens anti-inbraakteam behaalt mooie successen in eerste anderhalf jaar

AMSTELVEEN – Het interventieteam van Amstelveen, ook wel het anti-inbraakteam, heeft het eerste anderhalf jaar mooie resultaten geboekt. Het team ondersteunt de politie bij onder andere auto- en woninginbraken, straatroof en jeugdcriminaliteit.

Het interventieteam is in april 2019 van start gegaan voor een periode van (in eerste instantie) drie jaar. Voor deze periode is in de begroting 300.000 euro vrijgemaakt. Nu het team op de helft zit, maakt het een tussentijdse balans op waarin te zien is dat het aantal woninginbraken daalde met 34 procent (landelijk is dit 8 procent). Het aantal auto-inbraken daalde met 11 procent (landelijk is dit 9 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. Deze daling is groter dan het landelijk gemiddelde.

Houd Amstelveen veilig
Het team ondersteunt de politie bij onder andere auto- en woninginbraken, straatroof en jeugdcriminaliteit. “Het interventieteam is een goede aanvulling op de krappe politiecapaciteit”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving). “De politie kan niet dagelijks met een burgerauto door Amstelveen rijden. Dit team van oud-politieagenten is wel dagelijks aanwezig om de straten te observeren. Het team is betrokken geweest bij veel aanhoudingen, maar dat blijft vaak onderbelicht. De teamleden werken op de achtergrond. Zij observeren een auto-inbreker en de politie houdt ze vervolgens aan. De politie rapporteert niet over de inzet van het anti-inbraakteam, maar vraagt hen wel regelmatig om hulp bij verdachte situaties. Samen met de agenten en de twee wijkteamchefs in Amstelveen doen we er alles aan om Amstelveen veilig te houden.”

Corona
Het interventieteam is flexibel. Na het ingaan van de landelijke coronamaatregelen heeft het zijn werkterrein verlegd. Het aantal woninginbraken daalde, omdat iedereen thuis moest blijven. De inbraken verplaatsten naar bedrijventerreinen, waar de focus van het team kwam te liggen. Daarnaast ondersteunt het team de handhavers die dagelijks op straat zijn.