Amstelveense horecaondernemers worden zwaar getroffen en komen in actie met brandbrief

AMSTELVEEN – De Amstelveense horeca gaat aanstaande maandag 2 november een brandbrief aan de burgemeester en wethouders overhandigen. Dit zal gebeuren op het Stadsplein. De ondernemers willen hiermee aandacht vragen en oplossingen krijgen voor de situatie waarin ze zich door de coronacrisis in verkeren.

Deze week kondigde het kabinet aan dat de maatregelen van kracht blijven tot december. Dat ziet er somber uit voor de horeca. “Het zijn moeilijke tijden”, vertellen horecaondernemers aan AmstelveenZ. “Na een eerste lock down van elf weken in het voorjaar is de horeca sinds twee weken opnieuw gesloten. Zicht op spoedige versoepeling van de maatregelen is er niet”. Ook horecaondernemer van restaurant Abina heeft veel contact met andere horeca ondernemers. “Ik zie hoe enorm zwaar de tweede golf voor iedereen valt”.

De financiële steun van de Rijksoverheid dekt lang niet de kosten. De afhaal- en bezorgdienst die verscheidene restaurants hebben ingesteld dekt slecht een heel klein deel van de kosten. BbA (Burgerbelangen Amstelveem) begrijpt dat de problemen voor de horeca zo nijpend zijn geworden dat men de gemeente om hulp vraagt. “Het water staat de horeca aan de lippen. Er is behoefte aan perspectief.”

Vooruitlopend op de overhandiging van de brandbrief hebben de horeca ondernemers al enkele voorstellen gedaan.

  • Tegemoetkoming in de gemaakte kosten voor corona-aanpassingen die nu nutteloos zijn
  • Mogelijkheden voor winterterrassen, tenten enz.
  • Duidelijke afspraken over handhaving door de BOA’s
  • Kwijtschelding OZB, leges en heffingen voor horeca – ondernemers.

BbA Fractievoorzitter Ruud Kootker zegt: “We snappen de actie heel goed. Iedereen kan bedenken hoe groot de problemen voor deze ondernemers  zijn geworden. Zonder steun zullen veel horeca ondernemingen het niet overleven en laten we daar duidelijk over zijn: een stad zonder bloeiende horeca verliest haar glans en uitstraling. Kortom, we moeten alles uit de kast trekken om de noden van de ondernemers, en hun werknemers niet te vergeten, te verlichten.”

BbA roept dan ook iedereen in Amstelveen op massaal gebruik te maken van de afhaal – en bezorgdiensten van de horeca. Ruud Kootker: “Ik weet dat hiermee de kosten niet worden gedekt. Maar het is ook een symbolische en morele steun voor de horeca. Elk steuntje in de rug zal de horeca  mensen goed doen”.