Amstelveense schrijft boek voor bijzondere kinderen

AMSTELVEEN – Niemand wil met je spelen, omdat je in een rolstoel zit. Op de speelplaats word je buitengesloten, want je bent anders dan andere kinderen. Samantha Kroon uit Amstelveen-Waardhuizen kent de dagelijkse praktijk waar haar gehandicapte zoontje en andere bijzondere kinderen mee te maken hebben. Zij schreef een boek om hen een hart onder de riem te steken.

In ‘De avonturen van de kleine leeuw. Ik ben anders net als jij’ volgen we het verhaal van een kleine leeuw die bij zijn geboorte anders blijkt dan andere leeuwen. Hij wordt buitengesloten en voelt zich eenzaam, maar begint toch vastberaden aan een zoektocht naar vrienden. Schrijfster is Samantha Kroon, moeder van Jayden (8) die vanwege een hersenletsel een bijzonder kind is. ‘Ik schreef het boek vanwege mijn gehandicapte zoontje die door zijn hersenbeschadiging vaak wordt buitengesloten in de maatschappij. Bijvoorbeeld op speelplaatsen, omdat hij in een rolstoel zit, gehoorapparaten heeft en een bril draagt.’

Het kleine leeuwtje ging naast hem staan maar hij schrok een beetje toen hij in het water keek. Wat zag de olifant er anders uit dan al die andere olifanten. “Ik probeer met mijn slurf het water te pakken net zoals de andere olifanten, maar mijn slurf is te lang,” zei de olifant. “Kom, dan gaan we iets anders doen, iets wat wij wel kunnen,” zei de kleine leeuw. “Mijn moeder zegt altijd dat het niet uitmaakt dat je anders bent, dat maakt jou juist bijzonder!” zei de kleine leeuw.

Anders zijn maakt je bijzonder
Het boek heeft als ondertitel: Over buitensluiten, pesten en acceptatie dat iedereen anders is en anders mag zijn. Geïnspireerd op het leven van haar zoontje schreef Kroon het boek voor alle kinderen die merken dat ze anders zijn dan anderen en zich buitengesloten of eenzaam voelen door bijvoorbeeld hun huidskleur, afkomst, autisme, beperking of hooggevoeligheid. Ze wil hen meer zelfvertrouwen geven en licht toe: ‘Met dit boek hoop ik kinderen en hun opvoeders te tonen dat anders zijn niet erg is en dat het hen juist bijzonder maakt. De kinderen die zich anders voelen wil ik hierdoor in laten zien dat ze heel bijzonder zijn en dat eigenlijk iedereen anders is. Ik ben anders, net als jij!’

‘De avonturen van de kleine leeuw. Ik ben anders net als jij’ verschijnt op 31 oktober en is geschreven voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is geïllustreerd door de Friese vlogster en schrijfster Marja van de Honing, die zelf het kinderboek ‘Meneer Muis gaat naar de maan’ tekende en schreef.

Het 40 pagina’s tellende, full colour geïllustreerde kinderboek van Samantha Kroon is nu al als pre-order te bestellen via een mail naar: samanthakroon1988@gmail.com. Vanaf 31 oktober is het boek ook via de boekhandel te verkrijgen onder ISBN: 978-94-6406-292-2.