Bachcantate als muzikale vesper in Kruiskerk Amstelveen

AMSTELVEEN – In de Kruiskerk Amstelveen wordt op zondag 25 oktober een muzikale vesper uitgevoerd. Vanwege de huidige omstandigheden is gekozen voor de kleinste cantate die Bach geschreven heeft (BWV 158). De Vespercantorij zingt, Matthijs Mesdag is solist begeleid door een klein barokorkest. Henk Trommel dirigeert en ds. Sieb Lanser is liturg.

Hoewel alles klein is aan de cantate – één viool, één hobo, één solist, één koraal voor het (kleine) koor – is de inhoudelijke en de muzikale rijkdom groots. Wellicht is deze cantate ooit door Bach in een begrafenisdienst gebruikt. Centraal in alle delen staat namelijk het contrast tussen de hemelse vrede en het lijden op aarde, maar ook dat je op aarde al naar de hemelse toekomst toe kunt leven. Het thema van de vesper is daarom: ‘In vrede leven en sterven’. De (ene) viool speelt een weergaloos moeilijke en virtuoze partij in een verschrikkelijk hoge ligging, alsof je engelenzang uit de hemel hoort. De basstem laat horen hoe de vrede in je ‘aardse’ leven kan komen.

Er mogen maar weinig mensen komen, dus snelle aanmelding is vereist. Er wordt gelukkig ook een live-videostream van de vesper uitgezonden voor al diegenen die vanuit huis de vesper willen meemaken. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Zondag 25 oktober, aanvang16.30 uur in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a.