Biologische bestrijding tegen eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos

AMSTELVEEN – In de strijd tegen de eikenprocessierups begint het Amsterdamse Bos met het planten van extra bloembollen. De rups veroorzaakt in de zomermaanden namelijk voor veel overlast in het bos. Deze biologische aanpak moet ervoor zorgen dat de planten die volgend jaar uit de bollen groeien, natuurlijke vijanden van de rups aantrekken. 

De rups veroorzaakt overlast in het bos. De brandhaartjes van deze rups kunnen voor veel irritatie op de huid en in de ogen zorgen. In de zomer van 2019 werden daarom enkele delen van het Amsterdamse Bos uit voorzorg afgesloten voor publiek. Om herhaling hiervan te voorkomen werd eind 2019 actie ondernomen. Langs de Grote Speelweide werden 500.000 bloembollen van stinzenplanten (verwilderende voorjaarsbloemen) geplant om deze vijanden van de rups aan te trekken. Het gaat daarbij om sluipwespen, gaasvliegen, mezen en vleermuizen.

Voorkomen is beter dan genezen
Desondanks de actie eind 2019 kon overlast door de eikenprecessierups niet voorkomen worden. Als was de hinder deze zomer minder dan vorig jaar. Er hoefden afgelopen zomer echter geen delen van het bos afgesloten te worden. Wel werden bij ingangen van het bos waarschuwingsborden geplaatst.

Bron: gemeente Amsterdam | Amstelveens Nieuwsblad