Eerste lindebomen geplant op Kinderbomenbank

AMSTELVEEN – Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer plantten donderdagmiddag 22 oktober de eerste lindebomen op de Amstelveense Kinderbomenbank, locatie schooltuin De Akkerbloem. Daarmee gaven ze samen met wethouders Floor Gordon en Frank Berkhout het startsein voor mogelijk de eerste Kinderbomenbank van Nederland. Het is een kwekerij waarbij basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente vooralsnog 900 bomen gaan kweken. Deze kunnen over een aantal jaar in de stad worden aangeplant.

Wethouder Frank Berkhout (onderwijs): “Ook leerlingen van basisscholen De Horizon, De Linde en Vrije School Parcival gaan boompjes opkweken. Voorafgaand aan de plantactie krijgen de kinderen les in het planten en verzorgen van bomen. Vervolgens kunnen ze de theorie meteen in praktijk brengen. Een unieke ervaring.”

Elke kind een plantervaring
De gemeente gunt elk kind tijdens de basisschooltijd een plantervaring. Daarom start de gemeente nu eerst met een kinderbomenbank, maar heeft zij nog andere acties in petto. Wethouder Floor Gordon (groenbeheer en natuur- en milieueducatie): “Op de Kinderbomenbank kan onze basisschooljeugd zo’n tien inheemse soorten bomen die in Nederland voorkomen gaan opkweken. Zo zijn kinderen verantwoordelijk voor een boompje dat ook nog een plek gaat krijgen in hun eigen woonomgeving.” De komende drie weken worden 900 bomen geplant door 900 kinderen. Het gaat o.a. om winterlindes, haagbeuken en kornoeljes. Daarna nemen kinderen ook de verzorging voor hun rekening.

Tuinieren in zomer én winter
De gemeente wil ook basisscholen die nog niet bekend zijn met school tuinieren benaderen en het aanbod aan lesmateriaal uitbreiden met zomer- én winterlessen. Floor Gordon: “Het geven van plantervaringen aan basisschoolleerlingen staat nog in de kinderschoenen. We willen bij succes mogelijk het aantal kwekerijen in de stad gaan uitbreiden.”

Groen is kernkwaliteit
Amstelveen beschouwt het groen in haar stad als één van haar kernkwaliteiten. Het vergroot de leefbaarheid van de stad en draagt bij aan het welzijn van inwoners, jong én oud.