In P60 exposerend fotograaf Marc van der Maas nader belicht

AMSTELVEEN – Fotograaf Marc van der Maas is geen onbekende bij RTVA. Zijn foto’s sieren veel van onze concert- en festivalverslagen. In het P60 Café hangt nu de expositie ‘De liefde voor muziek in zwart-wit’, waarbij Marc’s carrière als huisfotograaf van P60 in beeld wordt gebracht. Mooie gelegenheid om de fotograaf zelf eens nader te belichten.

Enthousiast na een dagje concerten fotograferen op de Gothic en Fantasybeurs in Rijswijk besluit Marc van der Maas ruim vijf jaar geleden een optreden in P60 te fotograferen. Dat bewuste concert mocht hij dat niet, maar hij werd wel gevraagd om als vrijwilliger huisfotograaf van P60 te worden. Een voorstel dat de fotograaf veel bracht: “Ik vind P60 sowieso een prettige zaal met leuke mensen en heb goed contact met het andere personeel. Ik heb er mooie bands gezien, nieuwe acts leren kennen en heb veel te danken aan P60 en de andere fotografen die ik daar heb ontmoet. Met als resultaat nu de expositie.”

‘Een karakteristieke houding van een artiest vastleggen maakt mij blij’
Schoot de fotograaf vroeger veel foto’s tijdens een concert, nu bereidt hij zich beter voor en wacht het moment af om juist dat ene plaatje te kunnen maken. Ook zoekt hij een bepaalde positie om de uitdrukking van een artiest beter te kunnen pakken. “Ik wil vaak emotie op een foto hebben. Blijdschap of een artiest die geniet van het moment. Een mooie actie die bevroren wordt op het moment dat ik hem vastleg. Een foto is voor mij geslaagd als dat beeld bij mij wordt opgeroepen. Als het lukt om een karakteristieke houding van een artiest vast te leggen, maakt mij dat heel blij. ”

Lopend van podium naar podium fotografeert Marc ook op festivals. “Op een festival heb ik naast het fotograferen van artiesten, de uitdaging om ook een sfeerbeeld te geven van het festival. Vaak mag je maar drie nummers fotograferen en dat moet je dan snel doen. Ook daar wil ik in die drie nummers een beeld geven van wat de artiest neerzet.”

Weinig concerten door COVID
Onder andere Lynyrd Skynyrd, Slipknot en Korn zou de fotograaf nog eens graag voor zijn cameralens zien. De aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het COVID virus terug te dringen hebben uiteraard ook effect op de poppodia, de artiesten en de concertfotograaf: “Door COVID zijn er weinig concerten. Veel wordt verplaatst of afgezegd. Ik heb de laatste weken wel een paar concerten gefotografeerd in P60 en Duycker (Hoofddorp) met minimale bezetting of op dit moment wat maximaal is toegestaan. Maar het is wel erg karig.”

De foto expositie in het P60 Café is momenteel niet toegankelijk voor publiek. Zodra dat weer mogelijk is wil fotograaf Marc van der Maas de bezoekers met zijn foto’s raken: “Ik hoop dat mensen zien wat ik zie in deze expositie: emoties van artiesten op allerlei vlak en dat in zwart-wit. Er hangen tien foto’s waarvan er negen in P60 zijn gemaakt. Het zijn foto’s die volgens mij een mooie weergave zijn van diverse optredens en die bij elkaar een goed beeld geven van mijn carrière bij P60.”