Gratis compost voor Amstelveners door scheiden GFT-afval

AMSTELVEEN – Amstelveners kunnen op zaterdag 10 oktober vanaf 08.30 uur gratis zakken compost ophalen bij de gemeentewerf. De gemeente bedankt hiermee haar inwoners voor het goed scheiden van groente-, fruit- en tuinafval. Per persoon zijn er vier gratis zakken compost à 20 liter te verkrijgen.

Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer): “We zien dat de hoeveelheid ingezameld GFT de afgelopen jaren toeneemt en zelfs is verdubbeld. Bij de introductie van de groene (mini)container in 2009 werd er 22 kg GFT per persoon ingezameld. Dit is vorig jaar inmiddels gestegen tot bijna 50 kg per persoon.” Ingezameld GFT gaat naar verwerkingsbedrijf De Meerlanden dat het verwerkt tot onder andere groen biogas, compost en warmte. Compost zorgt voor een gezonde en vruchtbare bodem van (moes)tuinen.

Nationale Klimaatweken
Op 10 oktober starten ook de Nationale Klimaatweken. Om te vieren dat Amstelveen hieraan meedoet, krijgt men naast gratis compost een zaadmatje aangeboden. Dit symbolische zaadmatje dient ter vervanging van een tegel in de tuin. Door klimaatverandering nemen hoosbuien en hittegolven steeds meer toe. Een tuin met minder tegels zorgt ervoor dat het regenwater beter kan worden afgevoerd en er minder hitte wordt vastgehouden. Dus: tegel eruit, zaadmatje erin en afdekken met een laagje compost. Er ligt een zaadmatje klaar voor de eerste 400 bezoekers.

Met de auto
De actie start om 08.30 uur en op = op. De gemeente raadt vanwege het coronavirus aan om zoveel mogelijk met de auto te komen. Inwoners kunnen in de auto blijven zitten. Tijdens de actie reiken medewerkers ook gratis doorzichtige plastic zakken uit voor het sorteren van plastic verpakkingsmateriaal, metaal/blik en drankkartons (PMD). Neem een legitimatie mee. Het adres van de gemeentewerf is Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer).