‘Houd de lijn vrij!’: Voorkom hindernissen voor blinden en slechtzienden

 Tijdens de Week van de Toegankelijkheid plaatste de gemeente op donderdag 8 oktober in aanwezigheid van leden van de werkgroep ‘Inclusie Amstelveen: Iedereen doet mee’ de eerste ‘Houd de lijn vrij!’ tegel in het Stadshart. Met deze tegel vraagt de gemeente aandacht voor het belang van het vrijhouden van geleidelijnen op straat die richting geven aan blinden en slechtzienden.

‘Houd de lijn vrij!’ tegel
De eerste ‘Houd de lijn vrij!’ tegel ligt voor de bibliotheek op het looppad richting de Bijenkorf. Wethouder Floor Gordon (toegankelijkheid): “Daar staan vaak fietsen en scooters op de geleidelijnen. De opvallende blauwe stoeptegel roept weggebruikers op om deze lijnen vrij te houden van obstakels. En dat is nodig, want nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen. Daar moeten we ons meer van bewust zijn. Iedereen moet veilig zijn of haar weg vinden naar huis en voorzieningen.”

Geleidelijnen
De gemeente zorgt ervoor dat de openbare buitenruimte wordt ingericht volgens de richtlijn toegankelijkheid. Zo plaatst de gemeente geleidelijnen rond bushaltes en bij drukke maatschappelijke voorzieningen. Nagenoeg alle bushaltes in Amstelveen hebben naast geleidelijnen hoge perrons, voldoende breedte en verlaagde trottoirbanden bij oversteken. Ook houdt de gemeente bij de inrichting van straten rekening met rolstoelen en kinderwagens. Iets over het hoofd gezien? Amstelveners die een obstakel zien of ervaren kunnen dit doorgeven aan de gemeente via toegankelijk@amstelveen.nl. Naar dit e-mailadres kunnen ook suggesties gestuurd worden voor locaties voor de ‘Houd de lijn vrij!’ tegel.

Manifest Iedereen doet mee!
Voorafgaand aan de tegellegging ondertekenden wethouder Floor Gordon en werkgroeplid Gerda Polman het VNG-manifest Iedereen doet mee! Met het ondertekenen van dit manifest draagt Amstelveen uit dat gewerkt wordt aan een inclusieve gemeente. Zodat iedereen in de samenleving, dus ook mensen met een beperking of kwetsbaarheid, mee kan doen.