Pilot tegelservice Westwijk-Zuidoost om tuin regen- en hitteproof te maken

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen werkt aan klimaatadaptatie, het verminderen van kwetsbaarheid voor klimaatveranderingen. Een plan hiervoor gaat binnenkort naar de raad. Hierin staat wat gedaan kan worden tegen hittestress en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien. Ook staan twee projecten in de startblokken om straten klimaat adaptief in te richten. Met enkel aanpassingen in de openbare ruimte blijft Amstelveen kwetsbaar bij extreme hitte of zware buien. Daarom doet de gemeente een beroep op woningeigenaren en bedrijven om ook op privé percelen aanpassingen te doen. Inwoners van Westwijk-Zuidoost kunnen meedoen aan een pilot om tegels uit tuinen te halen en zo groener en meer waterdoorlatend te maken.

Als onderdeel van de Klimaatweken Amstelveen biedt de gemeente inwoners van Westwijk-Zuidoost, bij wijze van pilot, een gratis tegelservice aan. Inwoners die meedoen aan deze actie kunnen hun tuintegels op 1 november aanbieden op gemarkeerde plekken. Op maandag 2 november worden de tegels door de gemeente opgehaald en klimaatneutraal verwerkt.

Floor Gordon (wethouder Duurzaamheid): “De gemeente moedigt inwoners met deze actie aan te kiezen voor meer groen in de tuin. Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat regenwater in de grond kan zakken. Een groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Een versteende stad blijft langer warm en het regenwater kan lastig worden opgenomen. Met deze pilot willen we ervaring opdoen. Als de actie in Westwijk Zuidoost een succes blijkt willen we de tegelservice aan heel Amstelveen aanbieden. Inwoners kunnen ook buiten deze pilot hun tuin vergroenen door tegels te vervangen door groen. Dit kan bijvoorbeeld ook door het aanleggen van een geveltuintje of een groen dak.”

Inwoners in Westwijk-Zuidoost (nieuwbouw tussen Bovenkerkerweg en de spoorlijn) ontvangen binnenkort een flyer in de brievenbus met uitleg over de actie. Ze kunnen zich vanaf 21 oktober 2020 tot uiterlijk woensdag 28 oktober 2020 aanmelden via amstelveenrainproof.nl. Op zondag 1 november 2020 vanaf 17.00 uur kunnen de inwoners de tegels inleveren op de gemarkeerde plekken op de hoek van de straat. Alle tuintegels (behalve natuursteen) en gebakken klinkers worden opgehaald. Iedereen die meedoet ontvangt een leuke attentie voor in de tuin aan de deurknop op maandag 2 november 2020.