Studenten de straat op met de #NietMijnSchuld campagne

AMSTELLAND- Woensdagavond 28 oktober houden studenten een Halloweenactie als protest tegen het leenstelsel. Ze starten bij het studentencomplex Uilenstede in Amstelveen en gaan vervolgens in Amsterdam de straat op.

In het thema van Halloween gaan de studenten van FNV Young & United en LSVb en van de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU, verkleed als schuldenspook de straat op. Ze willen met de campagne #NietMijnSchuld de gevolgen van het leenstelsel en de oplopende studieschulden onder de aandacht brengen.

“Sinds de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het leenstelsel moeten studenten een enorme schuld aan gaan om te kunnen studeren”, vertelt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. “De gemiddelde student leent 700 euro per maand. Een kwart van de studenten studeert straks af met een schuld van €40.000. Omdat studenten dit tot hun pensioen moeten afbetalen, achtervolgt die schuld ons als een spook.”

#NietMijnSchuld campagne

De #NietMijnSchuld campagne is een initiatief FNV Young & United samen met de LSVb en roept op tot afschaffing van het leenstelsel. De bonden willen dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.

Beeld AJ Colores