Opening Rock, Paper, Screen – de tentoonstelling van kunstenaar Thom van Rijckevorsel

Na ruim vijftien jaar in de reclame te hebben gewerkt, studeerde kunstenaar Thom van Rijckevorsel vorig jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Nu straalt hij met zijn eigen tentoonstelling Rock, Paper, Screen in het Museum JAN in Amstelveen. RTVAmstelveen was aanwezig bij de opening en maakte een reportage. 

Een jaar na afstuderen twee zalen mogen vullen met een eigen tentoonstelling, dat doen menig kunstenaars hem niet na. Van Rijckevorsel liet zich inspireren door het befaamde spelletje Steen, Papier, Schaar. We zijn er allemaal bekend mee, al zal het voor velen een doodnormaal, simpel spel zijn. Niet voor van Rijckevorsel. Hij werd erdoor geïnspireerd en creëerde zijn eigen variant: Rock, Paper, Screen. Hij wisselde schaar met scherm. Een metafoor voor het leven waarin we leven.

“Zoals het leven is”
“Je kunt van alles aan het spelletje Steen, Papier, Schaar toevoegen en dat kun je ook aan het leven”, vertelt hij in het interview. De schaar wisselt Van Rijckevorsel in voor het scherm. Het scherm zal namelijk voor altijd in ons leven zijn toegevoegd. “Dat heeft leuke kanten, maar ook minder leuke kanten. En dit is precies zoals het leven is”.

Foto Naomi Heidinga

Van Rijckevorsel combineert zijn ervaring uit de reclame-industrie met zijn passie voor kunst. Uit deze combinatie is iets ontstaan wat naar zijn eigen zeggen ‘heel eigen is’

Opening tentoonstelling
RTVA was aanwezig bij de opening van de tentoonstelling waar onder andere het meest recente aankoop van de gemeente Amstelveen werd gepresenteerd: het videokunstwerk What I need to know van Thom Van Rijckevorsel. In het kunstwerk ligt de nadruk op herkenbare, alledaagse materialen en handelingen. Dingen vastpakken, aanraken, knijpen, kneden en wrijven – het fysieke en niet fysieke botst met elkaar en dit zie je terug in zijn hele tentoonstelling.

De tentoonstelling van Thom van Rijckevorsel – Rock, Paper, Screen is tot 17 januari 2021 te zien is in Museum JAN.

Beeld Naomi Heidinga