Vlaggen gemeentehuis en Thamerkerk in Uithoorn kleuren blauw vanwege 75 jaar VN

UITHOORN – Gebouwen, monumenten, musea en andere bezienswaardigheden in Nederland kleuren een week lang iedere avond blauw. De vlaggen bij het gemeentehuis en de Thamerkerk in Uithoorn zijn blauw verlicht. De reden is het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN). Blauw is de huiskleur van de VN.

De VN werd net na de Tweede Wereldoorlog opgericht, met als doel solidariteit en gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid. De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties heeft aan Nederlandse gemeenten gevraagd om zoveel mogelijk gebouwen en objecten blauw te kleuren om aandacht te vragen voor deze mijlpaal.

Bekende gebouwen in Nederland die in de VN-kleur worden verlicht zijn Eye Amsterdam, de Van Nellefabriek in Rotterdam en Slot Loevestein in Gelderland. Op deze kaart kun je alle deelnemende locaties zien.

“Veilig Nederland”
Burgemeester Pieter Heiliegers van Uithoorn geeft hier gehoor aan. Want: “De Verenigde Naties zijn de belangrijkste organisatie die we hebben in de strijd tegen mensenrechtenschendingen, het tegengaan van armoede, klimaatverandering en gewapende conflicten. De dreigingen in de wereld van vandaag zijn onvoorspelbaar. Alleen samen, in internationaal verband, kunnen we zorgen voor een veilig Nederland.”

75 jaar Verenigde Naties op NPO 1
Op NPO 1 wordt vrijdag 23 oktober om 20.25 uur ‘75 jaar Verenigde Naties’ uitgezonden. De NOS registreert de viering, waarin niet alleen aandacht is voor de geschiedenis van de organisatie, maar vooral ook voor de waarden van de VN, aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen worden ondersteund door muziek van artiesten als Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Maan, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink. Burgemeester Heiliegers hoopt dat ook jongeren gaan kijken naar de uitzending. “Het is belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden. Dat jongeren (blijven) beseffen dat we niet altijd in vrijheid en vrede hebben geleefd.”