Actieplan voor Amstelveense werkzoekenden in coronatijd

 De coronacrisis heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Er zijn minder vacatures, terwijl het aantal mensen dat werk zoekt sterk is toegenomen. Dat leidt tot druk op de arbeidsmarkt. Met het Actieplan Werkgelegenheid wil het Werkplein Amstelveners die werkloos zijn of worden actief ondersteunen om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Daarnaast wil het Werkplein voorkomen dat zij langdurig aan de zijlijn staan en gebruik moeten maken van een uitkering of andere voorzieningen.

Door de coronacrisis is de situatie op de arbeidsmarktsituatie wezenlijk veranderd. Dat betekent voor het Werkplein dat zij een andere aanpak moeten hanteren. De focus ligt nu op bemiddeling naar tijdelijk werk en korte, praktijkgerichte (om)scholing waardoor werkzoekenden hun kansen op werk in andere, kansrijke sectoren vergroten. Denk daarbij aan hulp van het Werkplein bij opleiding en omscholing voor mensen die in de zorg of onderwijs willen gaan werken. Het Werkplein organiseert daar speciale trainingen en workshops voor en zoekt ook naar pragmatische oplossingen om belemmeringen bij werkaanvaarding zoals woon-werkverkeer weg te nemen.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA): “Het Werkplein is nu belangrijker dan ooit. We willen dat zo min mogelijk mensen de dupe worden van corona. Door snelle en pragmatische oplossingen zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk komen.”

Werkmakelaars van het Werkplein richten zich naast ondersteuning naar werk ook op het arbeidsfit houden van kandidaten, zodat zij meer kans maken als de arbeidsmarkt in de toekomst weer aantrekt. Het Werkplein is voor iedereen gratis toegankelijk, ook als je (nog) geen bijstand of WW hebt.