Amstelveen op achtste plek sportieve steden in Nederland

AMSTELVEEN – Amstelveen staat op de achtste plek als het gaat om de totale deelname van sport in de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten. Amersfoort is de meest sportieve stad van Nederland. 

In die nieuwe Atlas wordt de gemeentelijke sportindex geïntroduceerd. Die is ontwikkeld in samenwerking met de Academie Sport en Bewegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en geeft het sportaanbod en de sportdeelname per gemeente weer. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen sporten die in verenigingsverband plaatsvinden en individuele sporten.

Kijkend naar de totale deelname aan sport is Amersfoort de sportstad van Nederland. In Heerlen wordt door de bevolking het minst gesport. Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland staat Amstelveen op de achtste plek. “Eigenlijk is Amstelveen de enige gemeente in de Randstad die hoog scoort op dit gebied”, schrijft De Telegraaf.

Sport en gezondheid
Er is een sterke samenhang tussen sportdeelname enerzijds en de ervaren gezondheid van de bevolking en zorgkosten anderzijds. Gemeenten met relatief veel sporters hebben over het algemeen een relatief groot aandeel inwoners met een goede ervaren gezondheid.

Beeld Ruben Leija