‘Amstelveense politiek is vaak een toneelstukje’

De politiek in de Amstelveense gemeenteraad is vaak “een toneelstukje”, waarbij drie collegepartijen “doen of we in Amstelveen een volwassen democratie hebben”, zegt Martin Kortekaas, fractievoorzitter van GroenLinks in die gemeenteraad. “Maar binnen de coalitie worden de echte discussies gevoerd, daar worden de echte besluiten genomen.” Daardoor ontstaat in Amstelveen de situatie dat “in feite bijna 50 procent van de Amstelveense bevolking niet meepraat over heel belangrijke zaken.”

Ruud Kootker van (eveneens oppositiepartij) Burgerbelangen Amstelveen, is het daarmee eens. De coalitie van VVD, D66 en PvdA (samen goed voor 20 van de 37 raadszetels) is dominant: “De coalitie tikt zaken met elkaar onderling af, en dan is er dus nog weinig ruimte voor de oppositie.”

RTVA laat de twee fractievoorzitters aan het woord over de bestuurscultuur in Amstelveen. Enkele van hun uitspraken zijn op dinsdag 24 november in de talkshow 1Amstelveen van RTVA voorgelegd aan burgemeester Tjapko Poppens.

Beiden vinden dat in de Amstelveense gemeenteraad te weinig ruimte wordt gegeven aan een open discussie, waardoor partijen die niet in de coalitie zitten onvoldoende aan bod komen. “Wij hebben geen Amerikaans systeem”, zegt Kootker, waarin de meerderheid alles voor het zeggen heeft. “Juist in Nederland zoeken we de verbinding met elkaar en die missen we op deze manier.”

De beide oppositiepartijen vinden dat het college van burgemeester en wethouders politieke keuzes meer open aan de raad moet voorleggen op basis van verschillende keuze-opties.

Bekijk hier het complete interview met Martin Kortekaas (GroenLinks) en Ruud Kootker (Burgerbelangen Amstelveen).