Annakerk en Urbanuskerk kleuren oranje om geweld tegen vrouwen te stoppen

AMSTELVEEN – Op woensdag 25 november worden de Annakerk de Urbanuskerk oranje aangelicht. Het is de start van de campagne ‘Orange The World’, een actie om verborgen geweld tegen vrouwen zichtbaar te maken. Voor het tweede jaar organiseert de Soroptimistclub Amsterdam-Zuid/Amstelveen deze actie in samenwerking met de Gemeente Amstelveen.

De Verenigde Naties lanceerde op 25 november 2014 de campagne ‘Orange The World’ – stop geweld tegen vrouwen, waar meer dan 90 landen zich aan verbinden. De actieperiode loopt dit jaar van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens).

In de 16 dagen durende campagne worden gebouwen wereldwijd oranje verlicht om verborgen geweld zichtbaar te maken. In deze periode voeren maatschappelijke organisaties, waaronder Soroptimist International, wereldwijd actie. Zo doen er ook in Nederland ministeries, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties mee en worden er zoveel mogelijk gebouwen oranje belicht om deze doelstelling kracht bij te zetten.

Startsein
Op 25 november zal het startsein worden gegeven om de beide kerken aan te lichten. Vorig jaar was de Burgemeester aanwezig, evenals Floor Gordon, Herbert Raat en een aantal Soroptimisten en andere belangstellenden. Het aantal personen dat dit jaar aanwezig zal zijn is afhankelijk van de situatie van Corona en wordt later bekend gemaakt.

 ‘Orange The World’
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken in haar leven. Dat kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking.

De kleur Oranje staat voor de opgaande zon. Een positief symbool voor de toekomst zonder geweld. Het thema voor dit jaar is het laagdrempelig melden en hulp ontvangen.

In 2019 deden maar liefst 8 provincies enthousiast mee. Ruim 150 gemeenten toonden hun solidariteit en verlichtten samen 250 objecten.