Boeren van Amstel brengen melk feestelijk naar Amsterdam

AMSTELLAND – Ook elke Amsterdammer kan nu de melk van de Boeren van Amstel proeven. De melk is in ruim 150 supermarkten in de regio Amsterdam verkrijgbaar. Om dit feestelijk te vieren vaart een armada van elf bijzondere boten met melk donderdag via de Amstel naar de Stopera. Daar bieden de boeren van Amstel een cadeau aan de stad Amsterdam.

De Boeren van Amstel is een duurzame co√∂peratie van 22 boeren in de directe nabijheid van Amsterdam, het Amstelland. “Zodat de melk, zoals vroeger, weer uit de achtertuin komt”, vertelt Michel Penterman directeur Boeren van Amstel. Samen verwerken de boeren hun zuivel in de ambachtelijke fabriek in Ouderkerk aan de Amstel.

Weidevogels
Van iedere verkochte liter melk gaat er 5 cent naar de weidevogels in Amstelland. Dit geld wordt door de boeren gebruikt voor behoud en herstel van de natuur vooral voor een reeks concrete maatregelen voor weidevogels zoals de grutto. Ze maaien laat na het broedseizoen, zetten delen van het land onder water en zorgen voor bloemrijke stukken grasland waar het barst van de bijen, vlinders en andere insecten. De boeren werken nauw samen met Vogelbescherming Nederland.

Foodmiles
De melk verkopen zij lokaal, binnen 10 kilometer van Gras naar Glas. Daarmee verminderen ze de foodmiles (het aantal gereisde kilometers van de zuivel).