CDA: ‘Maak jeugd weerbaar tegen criminaliteit’ 

AMSTELVEEN – De CDA-fractie in Amstelveen heeft het college via een motie verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de jeugd weerbaar te maken tegen criminaliteit en het gebruik van steekwapens. De motie werd woensdag 12 november tijdens de gemeenteraadsvergadering met grote meerderheid van stemmen aangenomen.  

Er zijn in diverse gemeenten en regio’s in het land al vernieuwende initiatieven op het gebied van jeugdpreventie ontwikkeld. Zoals de campagne Leerlingalert in de provincie Gelderland en Risk Factory in Twente. In de gemeente Haarlemmermeer worden rolmodellen voor de jeugd ingezet.  

Leerlingalert
Bij het project Leerlingalert dragen speciaal opgeleide teams hun kennis over aan de jeugd, vanaf het derde jaar in het middelbaar onderwijs. Ze leren jongeren op welke wijze zij buiten het criminele milieu kunnen blijven of er weer uit kunnen geraken.  

‘In al deze gevallen wordt de preventie gedaan in samenwerking met de scholen, maar niet door de scholen’, zei fractievoorzitter Pier Rienks woensdag in zijn bijdrage aan het debat. ‘Dat is een wezenlijk verschil met een klassiek lespakket in combinatie met een politieman voor de klas.’ Ook wordt aandacht besteed aan nieuwe vormen van criminaliteit zoals online fraude. Sinds 2019 stijgt het aantal jongeren weer dat criminele activiteiten ontplooit. Opvallend is de stijging van online fraude in de statistieken.   

Een belangrijk onderdeel van de campagne Leerlingalert is dat ook de ouders en docenten er nauw bij worden betrokken. Ze leren mogelijke criminele activiteiten bij hun kinderen of leerlingen te herkennen.