CDA: verbod op carbidschieten in Amstelveen

AMSTELVEEN – CDA Amstelveen vindt dat carbidschieten in Amstelveen bij de komende jaarwisseling moet worden verboden. De fractie zal dat via een amendement voorstellen bij de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Doordat het afsteken van vuurwerk grotendeels aan banden is gelegd nemen de bestellingen voor carbid snel toe. Niet alleen in de gebieden waar carbidschieten een traditie is, maar in heel Nederland.

‘Juridisch gezien is carbidschieten geen vuurwerk en daarom gelden de regels uit het vuurwerkbesluit niet’, zegt CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. ‘Carbidschieten is vaak geregeld in de algemene plaatselijke verordening van de gemeente. Maar in Amstelveen is dat nog niet het geval.’

Ontlasting van de zorg
De komende jaarwisseling is vuurwerk geheel verboden. Om groepsvorming te voorkomen maar zeker ook om de zorg dit jaar te ontlasten. Rienks: ‘Carbidschieten moet dan niet als alternatief worden gebruikt voor vuurwerk. Als je onervaren bent kunnen er ongelukken gebeuren waardoor de druk op de zorg alsnog toeneemt.’

Ontploffing
Ook als de APV geen carbidregels kent mag je niet zomaar carbidschieten. Dan gelden de regels uit het strafrecht die stellen dat je stoffen niet zomaar tot ontploffing mag brengen. Maar voor de politie is de handhaving daarvan lastig. ‘En die politie willen we in deze coronatijd ook ontlasten’, zegt Rienks.

Veiligheidsregio’s
Binnen de veiligheidsregio’s wordt er deze week gesproken over een verbod op carbidschieten. Rieks vindt dat Amstelveen hier niet op moet wachten en carbidschieten niet alleen dit jaar, maar voor altijd moet verbieden in de gemeentelijke regelgeving.