Coronapatiënten mogelijk eerder uit Ziekenhuis Amstelland

AMSTELVEEN – Coronapatiënten kunnen waarschijnlijk eerder uit het Ziekenhuis Amstelland worden ontslagen om de zorg over te dragen aan de huisartsen of thuiszorg. Daarover staan voor volgende week gesprekken gepland, zo werd duidelijk tijdens de uitzending van 1Amstelveen over de zorg in Amstelveen.

Deze gesprekken volgen na het nieuws dat huisartsen in Amsterdam sneller de zorg van coronapatiënten overnemen om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Momenteel wordt in Amstelveen vijftien procent van de zorg besteed aan corona. “We gaan kijken of we patiënten eerder naar hun thuissituatie of een verzorg-/verpleegtehuis kunnen sturen. Zelfs als ze nog niet medisch zijn uitbehandeld”, zegt Gabriëlle Alink, manager Zorg van het Ziekenhuis Amstelland, in 1Amstelveen. “Dan kunnen ze met behulp van zuurstof toch eerder naar huis.”

Actief en positief
Het oorspronkelijke plan komt van de Amstelveense internist-infectioloog Marc van der Valk, werkzaam in het Amsterdam UMC. Dat is één van de ziekenhuizen dat coronapatiënten gemiddeld twee dagen eerder dan normaal naar huis laat gaan. “We hebben al flink wat mensen uitgeplaatst die ook blij zijn dat ze naar huis kunnen”, vertelt Van der Valk aan RTVA.  “Vooralsnog zijn we heel positief. Ook patiënten en huisartsen zijn heel actief en positief over het project.”

Bekijk hier de hele video ‘Marc van der Valk: coronapatiënten gemiddeld twee dagen eerder naar huis’.

Ziekenhuis in gesprek met huisartsen
Het Ziekenhuis Amstelland gaat in gesprek met de huisartsen om te kijken of dit ook in Amstelveen realiseerbaar is. Judith Tjin-A-Ton, huisarts en tevens bestuurslid van de huisartsencoöperatie Amstelland, gaf direct aan ervoor open te staan om daaraan mee te werken. “Mensen voelen zichzelf thuis beter en je ontlast zo de beddenproblematiek in het ziekenhuis. Dan helpen we ook onszelf, want ook wij hebben er last van als het ziekenhuis vol zit. Dan kun je mensen die echt een bed nodig hebben hopelijk weer kwijt.”

De uitzending van 1Amstelveen over de zorg, met naast Alink en Tjin-A-Ton ook Coleta van Huizen (SEH-verpleegkundige) en Jacqueline Höcker (raadslid AVA) te gast, is vanaf dinsdag 17 november 21:00 uur te zien op TV en YouTube.