CRASH museumlezing: Auschwitz-Birkenau

AALSMEERDERBRUG – Tijdens de lezing ‘Auschwitz-Birkenau’ vertelt Hans Seitzinger over het kamp Auschwitz-Birkenau. De aanleiding voor deze lezing is het bezoek dat Hans en zijn vriend Nico eerder dit jaar brachten aan het kamp. Dat bezoek inspireerde Hans om op zaterdag 12 december in Museum CRASH  40-45 te vertellen wat de nazi’s daar hebben aangericht.

Auschwitz was een voormalige Poolse kazerne met spoorlijn, dus bijzonder geschikt om er een vernietigingskamp van te maken. Moordcommando’s (Einzatsgruppen), waren mensen die achter het leger aankwamen om joden, zigeuners, homo’s en andere ‘Untermenschen’ in zelf gegraven kuilen en met uitlaatgassen in gesloten vrachtwagens te vermoorden. Toen bleek dat het doodschieten door deze commando’s niet genoeg resultaat opleverde en sommige van hen last van hun geweten kregen, werd onder leiding van Reinhard Heydrich, de beul van Praag, in 1942 de Wanseeconferentie gehouden, waarbij werd besproken hoe de Joden effectief zouden moeten worden uitgeroeid.

Auschwitz-Birkenau (ook Auschwitz II genoemd) was het tweede van de drie grote kampen van het concentratiekampcomplex Auschwitz. Auschwitz-Birkenau was een vernietigingskamp.

Hans houdt deze lezing twee keer, de eerste om 11:00 uur en de tweede om 13:00 uur.

Als gevolg van de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen wordt bezoekers verzocht 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Bezoekers van het museum en de lezing moeten dienen zich op te geven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.
Per lezing kunnen slechts een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

Het museum is op zaterdag en de tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ’45 zie: www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina van het museum raadplegen.