D66 Amstelveen wil lasten voor noodlijdende ondernemers compenseren

 D66 Amstelveen heeft tijdens de behandeling van de begroting van de gemeente Amstelveen een voorstel ingediend om de lokale lasten voor noodlijdende ondernemers te compenseren. Deze noodvoorziening kan uitkomst bieden voor ondernemers die in zwaar weer zitten door de coronamaatregelen, bijvoorbeeld door een verplichte sluiting. De partij hoopt om op deze manier ondernemingen door de crisis heen te helpen. 

“De oproep deze week van een groep ondernemers, ook aan de burgemeester en de wethouder Economische Zaken, heeft onze fractie gegrepen en wij denken dat we meer kunnen doen. Vooralsnog steunen we vooral culturele instellingen en minima, maar wij willen ook meer doen voor ondernemers die door deze tweede lockdown wederom hard geraakt worden” aldus fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven. 

Noodvoorziening voor ondernemers
Het lokale bedrijfsleven is sinds de Corona-uitbraak (gedeeltelijk) stil komen te liggen. Veel lokale ondernemers ervaren hiervan de economische en maatschappelijke gevolgen.

“Je ziet in een aantal gemeenten dat er gekeken wordt naar enige vorm van compensatie voor de lokale lasten van die ondernemers. Wij willen in Amstelveen ook een noodvoorziening om ondernemers te kunnen compenseren die aantoonbaar economisch nadeel ondervinden door de corona-crisis” aldus D66-raadslid Robert Zuidbroek. 

Wat D66 betreft kunnen getroffen ondernemers een beroep doen op compensatie voor het gebruikersdeel van de OZB. Om de noodvoorziening te bekostigen wordt 1 mln euro uit het lokale coronanoodfonds vrijgemaakt. Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft voor het voorstel gestemd.