Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Schiphol in zicht

SCHIPHOL – Een coalitie van zeven partijen, waaronder KLM, Schiphol, lokale overheden en NS, heeft bij elkaar ruim 1 miljard euro verzameld voor het uitbreiden van het Amsterdamse metronetwerk. Er moeten twee nieuwe lijnen komen: de doortrekking van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de ringlijn tussen Sloterdijk en Amsterdam Centraal.

Een miljard euro is nog lang niet genoeg voor de aanleg van deze lijnen, maar op deze manier willen de betrokken partijen aan de nationale overheid laten zien dat ze bereid zijn om een serieuze bijdrage te leveren. De rest van het geld (3 miljard) moet uit het Wopke-Wiebes-fonds komen, het nieuwe fonds van het kabinet om met goedkoop geleend geld in infrastructuur en innovatie te investeren.

Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn is een lang gekoesterde wens van Schiphol. Zo hoeven er minder sprinters naar de luchthaven te rijden, met als gevolg dat er meer intercity’s en internationale treinen op station Schiphol Airport kunnen stoppen. Eén van de mogelijkheden die hierdoor ontstaat is de komst van een directe intercityverbinding met Alkmaar en Zaandam.

Marjan Rintel, directeur van de NS: “Samenwerken aan twee nieuwe metrolijnen zorgt voor de noodzakelijke ruimte in de Schipholtunnel, voor meer en snellere landelijke en internationale treinen en voor goede lokale bereikbaarheid. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat Amsterdam Centraal ook met directe intercity’s bereikbaar blijft vanuit diverse delen van Nederland.”

Naar verwachting maakt het kabinet in de komende maanden een keuze voor de eerste projecten die met het Wopke-Wiebes-fonds gefinancierd worden. Als er voor de doortrekking van de Noord-Zuidlijn gekozen wordt, dan zal het nog wel even duren voor reizigers met de metro naar Schiphol kunnen: de aanleg is op zijn vroegst pas aan het eind van dit decennium voltooid.

Dat betekent niet dat er in de nabije toekomst weinig verandert voor reizigers die met het openbaar vervoer naar de luchthaven komen: zo rijdt de NS vanaf 2023 in hoge frequentie met sprinters tussen Schiphol en Amsterdam Centraal, wordt de Intercity Direct naar Rotterdam vanaf 2022 versneld door de komst van nieuwe ICNG-treinen en gaan er meer intercity’s rijden richting Leiden en Den Haag HS.

Bron: Luchtvaartnieuws