Gemeente laat kunst uit de ‘schatkamer van Amstelveen’ zien

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft veel van haar kunstschatten veilig opgeborgen in het depot. Het college vindt het tijd om deze zichtbaar te maken voor heel Amstelveen. Vanaf nu zet de gemeente elke maand een kunstwerk in de schijnwerpers, zowel online als met een nieuwe rubriek in het Amstelveens Nieuwsblad.

Het college vindt het belangrijk om de Amstelveense kunstcollectie zichtbaar te maken. Met steun van de gemeenteraad gaat zij hiervoor de komende tijd de nodige stappen zetten. Een projectteam van de gemeente werkt momenteel aan een online kunstregistratiesysteem waarin iedereen op termijn alle gemeentelijke kunstwerken kan zien.

“We willen een deel van de gemeentelijke kunstcollectie graag tentoonstellen volgend jaar. Daarvoor gaan we in overleg met het Cobra Museum en Museum JAN”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Het is zonde om dit achter gesloten deuren te houden. In het raadhuis hangen werken van onder meer Jan Sierhuis en Jan Verschoor, maar dat is slechts een selectie. We willen Amstelveners blijven inspireren, ook in een tijd waarin we veel binnen leven.”

Nieuwe rubriek
In het Amstelveens Nieuwsblad plaatst de gemeente vanaf woensdag 18 november elke maand de rubriek ”Schatkamer Amstelveen’. Hierin tonen we een bijzonder kunstwerk uit het depot. De rubriek is nu ook online.

Kunstcollectie
De kunstcollectie van de gemeente bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, en uit foto’s en kleine beelden. De gemeente Amstelveen blijft haar kunstcollectie uitbreiden met werken van veelbelovende kunstenaars om hen bekend te maken bij een groter publiek. Het meest recente aangekochte werk is een video-installatie van Thom van Rijckevorsel die nog tot 17 januari 2021 een tentoonstelling heeft in Museum JAN.