Jongeren slaan zorg over vanwege geld en onwetendheid over zorgverzekering

Niet je gaatje laten vullen, omdat je je niet goed hebt verzekerd? Of je herhaalrecept niet meer bestellen omdat de medicijnen te duur zijn? Je bent niet de enige. 31 procent van de Nederlanders heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen omdat ze de zorgkosten niet wilden of konden betalen. Vooral jongeren kiezen vaker voor een lage premie dan voor een passende dekking. Dit meldt consumentenadviseur Pricewise.

Onwetendheid onder jongeren
18- tot 35-jarigen zeggen vaker zorg te missen vanwege het geld. Zij kiezen vaker voor een lage premie dan voor de best passende dekking en verzekeren zich minder vaak aanvullend. Naast een geldkwestie is ook onwetendheid een reden dat er niet of verkeerd verzekerd wordt. Jongeren hebben niet genoeg kennis over verschillende dekkingen van de zorgverzekering blijkt uit een jaarlijkse zorgkennisquiz van online consumentenadviseur Pricewise. Voor velen is het vooral onduidelijk wat de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten ten laste komen van het verplichte eigen risico. Deze onwetendheid leidt tot hoge onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg vanwege hoge kosten.

“Oriënteer je goed”
Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen van Pricewise, ziet dat jongeren relatief vaak kiezen voor enkel een basisverzekering met een zo laag mogelijke zorgpremie. “Jongeren hebben de minste kennis over zorgverzekeringen en slaan vaker zorg over. Dit zou erop kunnen duiden dat jongeren niet goed weten hoe ze zich moeten verzekeren en omwille van de kosten dus zorg overslaan. Het missen van zorg kan uiteindelijk leiden tot nog hogere kosten in het daaropvolgende zorgjaar.

Duurkoop is goedkoop
Een aanvullende verzekering lijkt op het eerste oog veel geld te kosten, maar hierbij komt de uitspraak ‘duurkoop is goedkoop’ goed van pas. Je stelt je controle bij de tandarts uit, maar als je straks gaatjes hebt, of nog erger: ontstekingen – ben je verder van huis. Een aanvullende verzekering heeft een hogere zorgpremie, maar het overslaan van zorg op lange termijn bezorgt je in de toekomst hogere kosten.

Bron Pricewise | Beeld Marek Studzinski