Langer groen licht voor fietsers in Amstelveen als coronamaatregel

AMSTELVEEN – Fietsers in Amstelveen krijgen op enkele kruispunten extra lang groen licht. Ze kunnen zo makkelijker doorrijden en hoeven minder naast elkaar stil te staan voor het stoplicht. “Een goede maatregel in de strijd tegen het coronavirus”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. Bij alle gemeentelijke stoplichten zijn bovendien de detectielussen strakker afgesteld zodat fietsers niet meer op de knop hoeven te drukken voor groen licht.

 “Met deze maatregelen verhogen we de veiligheid voor fietsers in Amstelveen en zorgen wij voor een betere doorstroming”, zegt Ellermeijer. “We zorgen ervoor dat er minder fietsers voor het stoplicht komen te staan waar afstand houden soms moeilijk is.”

De kruispunten met langere zogenoemde ‘groentijden’ bevinden zich aan de Noordammerlaan, Zetterij en Startbaan. “Dit zijn drukke fietsknooppunten waar deze maatregel effect kan hebben”, zegt Ellermeijer. “In heel Amstelveen houden we het fietsverkeer in de gaten zodat we de verkeerssituaties ook op ander plekken kunnen aanpassen waar het nodig is.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Fietsstad Amstelveen
De gemeente stimuleert het gebruik van de fiets. Al eerder zijn daarom op alle kruispunten met fietsers lussen aangebracht om ervoor te zorgen dat zij sneller en langer groen krijgen tijdens drukke periodes. Bij nieuwe kruispunten worden wachttijdvoorspelers aangebracht zodat fietsers kunnen zien hoe lang zij nog moeten stil staan.

De toekomst
De gemeente onderzoekt op dit moment ook de verbreding van opstelvakken op de kruispunten aan Noordammerlaan, Zetterij en Startbaan zodat er meer ruimte komt. Daarnaast wordt gekeken naar het plaatsen van borden op de kruisingen Zetterij en Noordammerlaan om fietsers te attenderen op het houden van afstand.