Lita Cabellut Kunstenaar van het jaar 2021

AMSTELVEEN – Uit acht finalisten is Lita Cabellut als Kunstenaar van het jaar 2021 gekozen. Museum JAN toonde van 17 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 een overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut. RTVA interviewde de kunstenares vlak voor de opening van deze tentoonstelling.

In de loop der jaren ontwikkelde Cabellut een unieke techniek waarbij ze grootse portretten schildert en traditionele frescotechnieken combineert met het gebruik van olieverf.Door de verflaag van deze imposante werken vervolgens te breken, ontstaat er door de combinatie van toeval en kracht een nieuw beeld. Hiermee wil Cabellut hetgeen we kunnen herkennen en beheersen, loslaten.
“Alsof je de tijd kunt breken met je eigen handen.” Het ontstane beeld is vrij ontstaan en heeft een nieuwe essentie gekregen.

Lita Cabellut werd in 1961 in Huesca (Sariñena) geboren, waar ze op straat leefde tot ze op 12-jarige leeftijd werd geadopteerd door een vooraanstaande familie. Ze werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid waar ze in contact kwam met de oude meesters. De jonge Cabellut raakte geïnspireerd door schilderijen van Velázquez, Goya en Frans Hals en de vele fresco’s in haar geboortestad.
Na haar opleiding had Cabellut haar eerste tentoonstelling in het stadhuis van Masnou, Bar̤elona. Twee jaar later Рop 19-jarige leeftijd Рverliet ze Spanje om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland, waar ze nog steeds woont en werkt.

Het werk van Cabellut – die zichzelf als een verhalenverteller ziet – wordt over de hele wereld geëxposeerd. Zo had zij eerder museale tentoonstellingen in Seoul, Seattle, Mumbai, Delhi, Tokyo, Berlijn en in Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont van 3 oktober t/m 31 januari 2021een prachtige reeks schilderijen van Cabellut uit particulier bezit. De schilderijen zijn gebaseerd op het thema de ‘zwarte tulp’ en grote meesters en denkers van de Gouden Eeuw.

Lita Cabellut is momenteel als jurylid te zien bij het NTR programma Project Rembrandt. In deze op zondagavond op NPO 1 uitgezonden talentenjacht wordt de beste Nederlandse amateurschilder gezocht.

De in Amstelveen geboren landschapsfotograaf Saskia Boelsums is Kunstenaar van het Jaar 2020.